Kadının insan hakları eğitimi programının etkililiğinin değerlendirilmesi: İstanbul ili örneği
The evaluation of the effectiveness of the women's human rights education program: An example of İstanbul
  1. Tez No: 159021
  2. Yazar: DENİZ HAYAT HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Kadının insan hakları, kadının insan hakları konusundaki düşünce, bilgi ve eylem düzeyi, kadının insan hakları eğitimi programı, toplum merkezleri, sosyal hizmet, Women's human rights, thought, knowledge and action on women's human rights, women's human rights education program, community centers, social work
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Deniz HAYAT HAN.“Kadının İnsan Haklan Eğitimi Programının Etkililiğinin Değerlendirilmesi: İstanbul İli Örneği”, Yüksek Lisans Tezi. Ankara, 2006. Bu araştırmada, İstanbul ili'nde beş ayrı ilçede bulunan toplum merkezlerinde Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı (KİHEP)'na katılmış ve sertifika almış 57 kadın ile yine toplum merkezlerinin olduğu ilçelerde oturan ama KİHEP'e katılmamış 61 kadın arasında, kadının insan hakları konusuna bakışta düşünce, bilgi ve eylem düzeylerinde herhangi bir farklılaşmanın olup olmadığı üzerinde durulmuştur. Bugüne kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı toplum merkezleri bazında uygulanan bir program ya da projenin müracaatçılar üzerinde yarattığı etkiyi incelemek üzere bir araştırma yapılmamış olması nedeniyle araştırmanın, bu konudaki boşluğun doldurulmasında yardımcı olacağı umulmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular, dört ana bölüm halinde sunulmuştur: Birinci bölümde, KİHEP'e katılmış ve katılmamış olan kadınları tanıtıcı sosyo-demografik ve ekonomik özellikler ele alınmaktadır. İkinci bölümde, sadece KİHEP'e katılan kadınların, programa katılış amaçları, amaçlarını gerçekleştirmiş olma durumları ve program sonrası yaşamlarında oluşan değişimler hakkında bulgular yer almaktadır. Üçüncü bölümde, KİHEP'e katılmış ve katılmamış olan kadınların toplum merkezlerinde katılmayı talep ettiği programlara ilişkin bilgiler verilmektedir. Dördüncü bölümde ise, KİHEP'e katılmış ve katılmamış olan kadınların, kadının insan hakları konusundaki düşünce, bilgi ve eylem düzeylerine ilişkin bulgulara değinilmektedir. Araştırmada aşağda sıralanan sonuçlara ulaşılmıştır: 1. KİHEP'e katılmış olan kadınların, katılmamış olanlara göre“kadının insan hakları”konusundaki düşünceleri.ev kadınlığını bir meslek olarak tanımlama ve gelenek- göreneklerin değiştirilebilir olduğu düşüncesinde farklılaşmaktadır. 2. KİHEP'e katılmış olan kadınların, katılmamış olanlara göre“kadının insan hakları”konusundaki bilgileri farklılaşmakta olup, KİHEP'e katılmış olan kadınlar, kadın haklan konusunda daha bilgilidirler. 3. KİHEP'e katılmış olan kadınların, katılmamış olanlara göre“kadının insan hakları”konusundaki eylemlilik düzeyi farklılaşmakta olup, KİHEP'e katılmış olan kadınlar haklarına yönelik daha fazla eylemde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Deniz HAYAT HAN. 'The Evaluation of the Effectiveness of the Women's Human Rights Education Program : An Example of Istanbul", Master's Thesis. Ankara, 2006. The main purpose of this study is to determine the effects of women's human rights education program (Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı - KİHEP) that is conducted between 2004 and 2005 at community centers which are settled in five districts of Istanbul. The focus of the study is to evaluate the differentiation between participated and certified 57 women and 61 women who did not participate to the program on thought, knowledge and action level on the topic of women's human rights. Since, there is not any research aim to study the effects of the programs or projects that conducted by community centers that are affiliated by General Directorate of Social Services and Child Protection Agency on the clients, this study expects to fill the gap on this topic. The findings of the study are presented in four main sections. In the first section, socio- demographic and socio-economic characteristics of the participated and certified women and women who did not participate to the program are presented. In the second section, findings related to the participated women's purposes, achievement levels and the changes emerged in their lives after the program. In the third section, the expectations of all women from the community centers are presented. In the final section, the findings related to the differentiation between participated and certified women and women who did not participate to the program on thought, knowledge and action level on the topic of women's human rights are presented. This study concluded that thought of the women on women's human rights did not differentiate except description of housekeeping as an occupation, and the thought that customs and traditions can be changed. This study also revealed that there is a differentiation on level of knowledge on women's human rights between the attendees and non-attendees, and attendees have more knowledgeable. Finally, this study showed that there is big differentiation in making actions on the topics on women's human rights, and this study concluded that women who attend the program are more activist in using women's human rights.