Grafik tasarım eğitimi verilen meslek liselerinde matbaa dersinin gerekliliği
Necessity of the printing lesson in the technical training colleges which contain graphic desing education
- Tez No: 159020
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANAN DELİDUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Tasarım, Eğitim, Grafik Tasarım Eğitimi, Mesleki Eğitim, Matbaacılık, Meslek Lisesi, Graphic Design, Design, Education, Graphic Design Education, Occupational Education, Printing, Technical Training College
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET Gelişmiş ulusların mesleki ve teknik eğitim sistemlerine bakıldığında sürekli olarak eğitim ve iş dünyasımn bir arada ve iletişim halinde oldukları görülmektedir. Nitelikli iş gücünü yetiştirecek olan Mesleki ve Teknik Eğitim Programlarının, uluslar arası standartlar doğrultusunda, iş hayatının ve toplumsal arz ve talebin değişen gereksinimlerine cevap verebilecek yapıda olması gerekmektedir. Bu araştırmanın temel amacı; meslek liselerinin Grafik Tasarım Bölümü son sımf öğrencileri ve işveren görüşlerine göre öğrencilerin matbaa alanındaki yeterliklerinin saptanmasıdır. Bu çalışmanın Grafik Tasarım Bölümleri 'nde matbaacılık dersinin olmayışı, buna ek olarak grafik tasarım derslerinin gerekli teknolojik donanımlarla işlenmeyişi, sektörde istihdam olanağı bulabilmelerini olumsuz etkileyeceğinden, ihtiyaca cevap verebilecek düzeyde öğrencilerin yetişmesi yönünde, faydalı olabileceği düşünülmüştür. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere uzman görüşleri alınarak araştırmacı tarafından hazırlanan anket sonucunda, meslek liselerinin grafik tasarım bölümü son sımf öğrencileri, ayrıca reklam ajansları yetkililerinden alınan bilgiler SPSS 11.5 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Ankette yer alan her sorunun frekans ve yüzde değerleri alınıp tablolaştınlarak, grafik dağılımları ile yorumu yapılmıştır. Araştırma ile elde edilen bilgiler ışığında: 1. Alınan grafik tasarım eğitimiyle iş hayatı uyuşmamaktadır. Öğrenciler Grafik Tasarım uygulama sürecinde gerekli olan matbaacılık bilgisi eğitimi almadıklarından, bir işin baskı öncesi, renk ve kağıt seçimi, forma hesabı, baskı aşaması, renk ayırımı, baskı koruma kaplamalarının seçimi ve baskı sonrası takibi yapılamamaktadır. 2. Bilgisayarlı grafik tasarım eğitiminde yeterli eğitimcinin çok az olması sonucunda derslere olan ilgi ve istek azalmaktadır, bununla birlikte grafik11 tasarım derslerinden sektör ve teknoloji düzeyinde verim alınamamaktadır. 3. Reklam ajans yetkilileri görüşüne göre de stajyer ya da yeni mezunların matbaacılık bilgilerinin olmadığı bu nedenle uygulaması imkansız işler tasarladıkları belirlenmiştir. 4. Öğrencilerin grafik tasarım mesleğini çok sevdikleri, ilgi ve istekli olduklarından dolayı işyerine kısa zamanda uyum sağladıkları belirtilmiştir. Reklam ajans yöneticileri de heves ve meslek sevgisinin önemli olduğunu bu sayede kolaylıkla ve kısa sürede öğrencilerin iş hayatında bilgi ve tecrübe kazanacaklarını belirtmişlerdir. 5. Reklam ajanslarından % 73.9'u ankette yer alan sorular konusunda okullara grafik tasarımda matbaa bilgisi dersi konularak öğrenciler bilgi sahibi olduklarında onlara istihdam olanağı sağlayacaklarını belirtmişlerdir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular doğrultusunda; Meslek liselerinin grafik tasarım bölümü öğrencilerinin % 81.9'unun istihdam edilebilmesi için gerekli olan matbaacılık bilgisini bilmedikleri sonucuna varılmıştır. Âdı geçen bölümlerde mesleki matbaacılık konularının öğretilmesi ile matbaa - reklam - grafik tasarım sektöründeki nitelikli ara eleman açığının büyük oranda karşılanacağı söylenebilir1.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Occupational and technical educations in developed countries are relevant and work together with the business world and the market. Occupational and technical educations programmes which educate qualified labour force must have structure that is enough for the changing demand and supply of the market according to the international standards. According to the opinion of the last class students of the technical training colleges and employers, main goal of this study is to determine the sufficiency of the students about printing. This study will help the student to reduce their deficiency about technological developments and knowledge in the printing area at the colleges. So that they can easily find job, after they have graduated. To reach the goal of this study, a survey, which is prepared by the owner of the study, is applied to the last class technical training colleges students and the advertisement agencies. Then the findings are analysed by the SPSS 11,5 statistical package program. Frequency, percentage distributions and graphics of the every question in the survey are prepared and tabled. Their comments are presented. According to the results: 1. Graphics education and the demand of the business world are not overlapped. Because the students do not learn about printing enough, after graduating, they can not be successful in before printing, chosing the colour and paper, arithmetic of the sheet of paper, discriminating of colour, chosing the printing protection covers, during printing and after printing stages. 2. Graphic design with computer education has not enough teacher so the students are irrelevant with this lesson. These are necesary for the market. 3. According to the directors of the advertisement agencies, the knowledge of the students about printing is not enough for the real designs.IV 4. The students like their job, graphic design, so they are easily adapted to the business. For the employers it is an important for being successful at their job and carrier. 5. The 73.9% of the advertisement agencies can employ the students, after they learn about the questions in the survey. In conclusion, according to the results, the knowledge of the 81.9% of the graphic design department students about printing is not enough for the market. By teaching enough printing lessons at the colleges, markets demands these labours about the sectors of printing, advertisement and graphic design will be obtained2.