Türk bestecilerinin solo gitar sonatlarının gitar eğitimine katkıları yönünden incelenmesi
A study on sonatas composed for solo guitar by Turkish composers and a new model for guitar education based on the results of the analyses
  1. Tez No: 159128
  2. Yazar: AHMET ABDURRAHMAN KANNECİ
  3. Danışmanlar: PROF. NEZİHE ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gitar Eğitimi, Türk Besteciler, Sonat Analizi, Guitar Education, Turkish Composers, Analysis of Sonat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
11 TURK BESTECİLERİNİN SOLO GİTAR SONATLARININ GİTAR EĞİTİMİNE~KATKILARI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ ÖZET Bu araştırma, İstemihan TAVİLOĞLU ve Turgay ERDENER'in solo gitar için yazdıkları sonatların müzikal analizlerini yapmak, analiz sonuçlarına dayalı olarak bu eserlerin gitara uygunluğu ve gitar eğitiminde kullanılabilirliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılarak eserler belirlenmiş, belirlenen eserlerin analizinde kullanılan yöntem hakkında bestecilerle görüşmeler yapılmıştır. Analizde, armonik kurallar göz önünde bulundurularak bu eserlerin; motif, cümle, period ve bölümleri; ayrıca hücre, köprü, ayak, coda, codetta, kısım, bölme, kesit gibi alt birimleri belirlenmiştir. Daha sonra bunların ilişkileri, ritmik yapıları ve armonik kuruluşları tespit edilmiştir. Bu incelemeler doğrultusunda, ilgili eserlerin gitara uygun oldukları belirlenmiş ve eserlerin gitar eğitiminde kullanılmaları için bir model oluşturulmuştur. Bu modelde belirlenen alt birimler, aşamalı bir çalışma düzeniyle önerilmiştir. Daha sonra sonatların her bölümüne ait olan alt birimlerin bütünleşmesi sağlanarak icra edilebileceği ve gitar eğitimde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulguların ve önerilerin yeni eserlerin gelişmesinde katkıda bulunması ve araştırmanın gelecekte yapılabilecek benzeri incelemelere bir model oluşturması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
m A STUDY ON SONATAS COMPOSED FOR SOLO GUITAR BY-TURKISH COMPOSERS AND A NEW MODEL FOR GUITAR EDUCATION BASED ON THE RESULTS OF THE ANALYSIS ABSTRACT In this research the sonatas composed for solo guitar by İstemihan Taviloğlu and Turgay Erdener have been studied and a new model has been generated for guitar education based on the results of the analysis. The pieces are identifed by using servey model and composers of selected pieces have been interviewed about the analysis method used. Motive, sentence, period, movement, and cell, bridge, foot, coda, codetta, sections are determined by taking harmonic rules into consideration. Their relations with each others, rhytmic and harmonic structures have been indicated. As a result of tliis analysis, it has been determined that selected pieces are appropriate for guitar nad a new model has been created to use these pieces in guitar education. Sub-units identified in this model have been recommended in a gradual study method. It has been concluded that the sub-units of seperate sonates can be performed as together as a unit and can be used for guitar education. Findings of this research are expected to contribute in development of new pieces and can be used as a model for similar studies in the future.