Ürdün dış politikasında Ürdün'deki Filistinlilerin etkisi
The Palestinian effect on Jordan's foreign policy
  1. Tez No: 159154
  2. Yazar: EYLEM ALTIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. ÖZLEN ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ürdün, Dış Politika, Filistinliler, Sığınmacılar, Azınlıklar, Ortadoğu, Barış Süreci, israil, FKÖ, Lübnan, Jordan, Foreign Policy, Palestinians, Refugees, Minorities, Middle East, The Israeli-Palestinian Peace Process, Israel, PLO, Lebanon
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
IV ÖZET ALTIN, Eylem. Ürdün Dış Politikasında Ürdün'deki Filistinlilerin Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Ürdün dış politikası üzerinde birçok faktörün etkisi vardır; ancak bunlar arasında en önemlisi Ürdün'deki Filistinli nüfustur. Çoğu 1948'de Ürdün'e kaçan sığınmacıların soyundan gelen Filistin kökenli halk Ürdün vatandaşlarının yarısından fazlasını oluşturur. Diğer yandan Ortadoğu'daki Filistinli sığınmacıların yaklaşık % 40'ı Ürdün'de yaşamaktadır ve Filistinlileri azınlık olarak tanımlayan bazı çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında 1967 Altı Gün Savaşı'ndan 2006 Lübnan Savaşı'na kadar Filistinlilerin Ürdün dış politikasını nasıl etkilediği araştırılmış ve Ürdün için önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALTIN, Eylem. The Palestinian Effect On Jordan's Foreign Policy, Master's Thesis, Hacettepe University, Ankara, 2006 There are many important elements on the Jordan's foreign policy. However, the most important element is the Palestinian population of Jordan. People of Palestinian origin ( many of them descendants of refugees who fled to Jordan in 1948 ) make up well over half the Jordanian citizenry, outnumbering those with origins on the East Bank of the river Jordan. On the other hand, Jordan has about 40 % of Palestinian refugees in the Middle East and the Palestinians is defined as a minority group by the some studies. In the context of study, from 1967 Six-Day War to 2006 Lebanon War, how the Palestinians affected the foreign policy in Jordan were investigated and attempted to determine the importance of them in Jordan.