Türkiye'nin turistik dış tanıtım faaliyetlerinde önemli bir etken fuarlar (Türkiye örneği)
The effective way of international touristic promotion of Turkey: Fairs
  1. Tez No: 159380
  2. Yazar: DİLEK GEÇGEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA MEYDAN UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Tanıtım, Turistik Dış Tanıtım, Fuar, International promotion, Touristic International Promotion, Fair
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
ÖZET Turizm döviz ve istihdam yaratan ekonomik özellikleri ve yarattığı sosyal fayda ile dünyada en hızlı gelişen sektörlerden biri durumuna gelmiştir. Ülkelerin uluslararası turizmden daha fazla pay elde etmek için çaba harcamalarının temel sebebi, turizmin milli ekonominin gelişmesine ve toplumsal refah düzeyinin artmasına yaptığı büyük katkılardır. Bu çabaların en önemlilerinden biri yürütülen turistik dış tanıtım çalışmalarıdır. Dış tanıtım tek başına ele alındığında sadece turistik dış tanımdan ibaret değildir. Başarılı bir ülke tanıtımı, siyasi, kültürel, ekonomik ve turistik dış tanıtım çabalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak turizm sektörünün global yapısı dış tanıtımın genellikle turistik bir olgu olarak algılanmasına neden olmaktadır. Dış tanıtım genellikle reklam, halkla ilişkiler, satış geliştirme, iletişim, propganda, lobicilik v.b faaliyetler ile gerçekleştirilmektedir. Uluslararası fuarlara katılım da son dönemlerde ülkeler ve işletmeler tarafından oldukça etkin bir dış tanıtım yöntemi olarak değerlendirilmektedir. Fuarlara katılım ilgili sektörde faaliyet gösteren işletmeleri, mal ve hizmetlerini tüm özellikleri ile birlikte bir arada görme imkanı yaratmasından dolayı etkin bir tanıtım yöntemidir. Turizm sektörünün konaklama, seyahat, ulaştırma v.b. bir çok alt sektörün faaliyet gösterdiği bir sektör olması ve tüketiciler açısından da global bir pazar olması bu sektörde fuarların önemini arttırmaktadır. Fuarların verimliliğinin artması için, katılımcıların fuarları fuar öncesi, fuar sırası ve fuar sonrası faaliyetler olarak ele almaları gerekmektedir. Bu noktada fuar yönetimi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak ülkemizde buna ilişkin hizmet içi eğitim programlan bulunmamaktadır. Fuarların yönetim süreci, fuarlara katılan işletmelerin fuarlara ilişkin değerlendirmeleri, karşılaştıkları sorunların ve elde ettikleri faydaların tespiti yoluyla fuarlara katılımın ülke rolünün belirlenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler, dünyadaki önemli turizm fuarlarına katılan, ülkemizdeki işletmelere anket uygulamak koşuluyla elde edilmiştir.11 Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katıldığı fuarlar ile işletmelerin katılmayı tercih ettikleri fuarlar paralellik göstermektedir. Fuarlara katılan işletmelerin büyük bir kısmını seyahat acentaları oluşturmaktadır. İşletmelerin fuarlara ilişkin algılamaları, fuar deneyimlerine, fuarlara katılan işletme yetkilerinin statülerine ve fuarlarla ilgili eğitim alma durumlarına göre değişmektedir. Ancak tüm işletmeler uluslararası turizm fuarlarının, mal ve hizmetlerinin ve ülkenin tanıtımında etkili bir yöntem olduğunu düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Tourism becomes the most developing sector in the world due to its social benefits and economical features that provide foreign currency and employment. The main reason why countries work to hard to take more parts in international tourism is that tourism helps the development of national economy and welfare. Touristic international promotion is the most important one of all efforts. International promotion doesn't only mean touristic international promotion. An effective country promotion occurs, as a result of political, culturel, economical and touristic promotion efforts. However; global structure of tourism sector causes international tourism to be understood as a touristic fact. International tourism is occurred by advertisements, public relations, promotion, communication, propaganda, lobbying activities e.tc. Countries and enterprises think that participating fairs is also an effective way of international promotion. Participating fairs is also an effective way of international promotion since it helps exhibitors and visitors to see enterprises functioning in this field, products and services with all features. Since tourism sector functions in accommodation, travelling and transportation and it is also a global market; the importance of fairs has been growing nowadays in this sector. Exhibitors have to consider fair activities as pre-fair, fair and post-fair activities in order to improve the productivity of fairs. As a result, fair management appears as an important subject. However, there aren't any training programmes about fair management in our country. Determining the role of participating a fair for country promotion through management process. Evaluation of enterprises and problem about fair and benefits of fair is the subject of this research. Data of this research are obtained through carrying out questionnaire to the tourism enterprises in our country that participating important tourism fairs in the world.IV According to the result of this research, fairs which Culture and Tourism Ministry and enterprises in our country prefer participating draw parallel. The majority of enterprises which are participating fair are travel agencies. The perceptions of enterprises differ according to their fair experiences, status of managers and their education status about fairs. However, all touristic enterprises which are participating in this research, find international tourism fairs effective for advertising their products, services and countries.