Lise 3 biyoloji dersi müfredatında yer alan fotosentez konusundaki deneylerin çeşitlendirilmesi ve öğrenci başarısına etkisinin araştırılması
Research of the achievement and effect of teaching photosynthesis by using various student laboratory experiments
- Tez No: 159532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBECCEL KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretimi, Laboratuvar yöntemi, Fotosentez, Biology Teaching, School Laboratory, Photosynthesis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Bu çalışmada;“fotosentez”konusunun çeşitlendirilmiş deneylerle uygulanan laboratuvar ağırlıklı yöntemle işlenmesinin, öğrenci başarısına ve biyoloji dersi ile çevre bilincine karşı olumlu tutum geliştirmelerine etkisi incelemiştir. Araştırmanın deneysel çalışması 2004-2005 eğitim-öğretim yılı 1. döneminde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini, Ankara-Etimesgut Eryaman Lisesi 'nde aynı öğretmenin dört ayrı sınıfındaki 116 lise 3. sınıf Öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada fotosentez konusu, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi ağırlıklı, deney grubunda ise ders kitabındaki deneylere ilave edilen farklı deneylerle laboratuvar yöntemi ağırlıklı işlenmiştir. Bu araştırmada, öntest-sontest kontrol gruplu desen uygulanmıştır. Araştırmanın verileri üç ölçek uygulanarak toplanmıştır. (1) Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (MDYT) ön-test, (2) Fotosentez Basan Testi (FBT) öntest-sontest olarak ve (3) Biyoloji Dersi ve Çevre Konulu Tutum Ölçekleri (BDÇTÖ) öntest-sontest uygulanmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde ilişkisiz örneklemler t-testi ve ilişkili örneklemler t-testi ve tek örneklem t- testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular SPSS (Statistical Packet for the Social Science) istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiki olarak değerlendirilen sonuçlar şöyledir: 1. Çeşitlendirilmiş deneylerle uygulanan laboratuvar ağırlıklı yöntemle öğrenim gören deney gurubu öğrencileri fotosentez konusunu öğrenmede geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmuşlardır.2. Elde edilen bulgular doğrultusunda fotosentez konusunda çeşitlendirilmiş deneylerle uygulanan laboratuvar yönteminin başarıyı artırması bakımından geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili bir yöntem olduğu söylenebilir. 3. Deney grubu öğrencileri laboratuvarda daha fazla vakit geçirdiklerinden derse karşı daha ilgili davrandıkları, daha çok soru sorarak bilgi toplamaya çalıştıkları gözlenmiştir. Böylece öğrencilerde biyoloji ve çevre konulu tutumlarında olumlu gelişmeler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT The purpose of this study was to investigate the effect of teaching photosynthesis by using various student laboratory experiments on learners' achievement and developing positive attitudes towards environmental awareness. This experimental study was carried out with 1 1th grade students in Ankara- Etimesgut Eryaman high school on first semester of 2004-2005 academic year. Total of 116 students from 4 classes participated in this study. All classes had the same teacher. While control group was taught by using mainly traditional teaching methods, experimental group was supported by various additional laboratory activities. Total of three questionnaires were used to collect data: (1) reasoning skills questionnaire, pretest, (2) pre- and post-test on understanding of photosynthesis, (3) pre- and post- test questionnaire on attitudes towards biology and environment. Independent sample t-test, dependent sample t-test, and one sample t-test analyses were run for hypotheses tests. SPSS (Statistical Packet for the Social Science) software package was used for data analysis. Statistical results were as follows: 1. Students in experimental group demonstrated better understanding of photosynthesis than students in control group 2. According to findings we can say that using various student laboratory experiments in theachin photosynthesis is more effective than just using traditional teaching methodsIV 3. As a result of spending more time in laboratory students in experimental group were more interested in class. They tried to gather more information by asking questions.