The relationship between the affective variables and achievement of students learning English as a foreign language at the preparatory classes of Gazi University
Gazi Üniversitesi hazırlık sınıflarında yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin duyuşsal değişkenleri ve başarıları arasındaki ilişki
- Tez No: 159531
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duyuş, Kaygı, Olumsuz İnanışlar, Basan, Affect, Anxiety, Negative Beliefs, Achievement
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İİİ ÖZET Bu yüksek lisans tezinin konusunu Gazi Üniversitesi Hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilerin kaygı ve olumsuz inanışları oluşturmaktadır. Tez aynı zamanda yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin bu değişkenleriyle başarılan ile arasındaki ilişkileri incelemektedir. Veri toplama aracı olarak bir anket kullanılmıştır. Bu anket 2003-2004 eğitim öğretim yılının birinci döneminin ortalarında uygulanmıştır. A kurlarından 7, B kurlarından 11, C kurlarından 21 ve D kurlarından 61 öğrenciye uygulanan bu anket rastgele sınıflarda uygulanmıştır. Daha sonra anketin uygulandığı bu öğrencilerin sınıf geçme notlarına Gazi Üniversitesi hazırlık sınıfları öğrenci işlerinden ve internetten ulaşılmıştır (2004). Veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları kaygı ve olumsuz inanışların başarı ile genelde negatif korelasyon içinde olduğunu göstermiştir. Diğer bir değişle yüksek kaygılı veya olumsuz inanışı çok olan öğrencilerin genelde başarısız olduğu görülmüştür. Alt problemlerden birincisi“kurlar arası kaygı farklılığı”ile ilgiliydi. Bulgular kurlar arasında kaygı derecesi açısından çok önemli farklılıklar olmadığını göstermiştir. Fakat bu, öğrencilerin kaygı türlerindeki farklılıktan kaynaklanıyor olabilir. A kurları başarıyı arttıran kaygı türüne sahipken, D kurları zararlı bir kaygı türüne sahip olabilirler, çünkü bu kurların başarılan arasında büyük bir farklılık vardır. îkinci alt problemi ise“kaygı ve basan arasındaki ilişki”oluşturmaktadır. -,037 bulunan korelasyon çok büyük derecede olmasa da iki veri arasında ters yönde bir ilişki olduğunu göstermektedir. Diğer bir deyişle biri arttıkça diğeri azalmaktadır. Diğer korelasyon bulgularına göre:. Öğrencilerin kendileriyle olumsuz inanışları ve başarılan arasında yüksek bir negatif korelasyon vardır. (-, 219)IV. Öğrencilerin yabancı dil öğrenimine ilişkin olumsuz inanışları ile başarılan arasındaki korelasyon yüksek değildir, fakat negatif yöndedir.(-,053). Öğrencilerin öğretmenleri ile ilgili olumsuz inanışları ve başarıları arasında pozitif korelasyon vardır (,194). Bulgular yabancı dilin kültürüne ilişkin olumsuz inanışlar ile basan arasındaki korelasyonun negatif yönde olduğunu göstermiştir. Sonuçta, bu iki duyuşsal değişkenin başarıyı genelde olumsuz bir şekilde etkilediği bulunmuştur. Bu değişkenlerin olumsuz etkisini azaltmaları için öğretmenlere 5. Bölümde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN THE AFFECTIVE VARIABLES AND THE ACHIEVEMENT OF STUDENTS LEARNING ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE AT THE PREPARATORY CLASSES OF GAZI UNIVERSITY Güç, Nüket M. A. Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cemal ÇAKIR April 2005 This M.A. thesis investigates the levels of the anxiety and negative beliefs of the students at Gazi University Preparatory Classes. Moreover, it explores the relationship of these variables with the same students' achievement in learning English as a foreign language. In the study, a questionnaire was used as an instrument. It was administered in the middle of the first semester of 2003-2004 to voluntary 7 students from level A, 1 1 students from B, 21 from C, 61 from B levels from randomly chosen 10 classes. The data was analyzed using SPSS. Moreover, in September 2004 the final grades of these students were taken from the Preparatory School's Registrar's Office and on the internet. The results of the study indicate that anxiety and beliefs mostly have a negative correlation with achievement in FLL. Thus, when students have high anxiety and negative beliefs, their achievement is found to be insufficient.11 One of the research questions was about the anxiety level by proficiency levels. It was found that there is not any significant difference in anxiety levels of A, B, C and D levels. This may be because of the anxiety type these students have. Level A learners may have facilitative (helpful) anxiety and D level learners may have debilitative (harmful) anxiety because there is a gap between their success in FLL. The second research question was about the relationship between anxiety and achievement. Although the correlational analysis result -037 does not reflect a significant correlation, it at least indicates that there is a negative correlation. The other correlational analyses reveal that:. There is a significant negative correlation between students' negative beliefs about themselves and achievement (-, 219). The correlation between the students negative beliefs about FLL and achievement was not significant but in a negative way (-, 053).. The students negative beliefs about their teachers have a positive correlation with achievement (,194).. The correlational analysis indicates that if the students' negative beliefs about FL culture are high, their success gets lower. To sum up, anxiety and negative beliefs are found to affect achievement in FLL negatively. Some implications for the teachers to decrease the harmful effects of these variables to achievement are enumerated in Chapter 5.