Kurumsal yatırımcılar, finansal piyasalara etkileri ve Türkiye örneği
Institutional investors, their impacts on the financial markets and Turkish evidence
  1. Tez No: 159856
  2. Yazar: AYHAN ALGÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEMİR AKMUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yatırımcılar, İşlem Davranışları, Finansal Kararlılık, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Institutional Investors, Trading Patterns, Financial Stability, Istanbul Stock Exchange
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kurumsal yatırımcıların gelişiminin, sermaye piyasası büyüklüğü, altyapısı ve yenileşmesi üzerinde önemli etkileri olduğu gösterilmektedir. Kurumsallaşma, finansal sistemin fonksiyonlarını daha etkin yerine getirmesini sağlayarak, ekonominin de daha geniş etkinliğe ulaşmasına katkıda bulunabilmektedir. Bununla birlikte, yalnızca sermaye piyasası yapısı üzerinde değil, aynı zamanda, bankacılık sektöründe ve sermaye piyasalarının dinamikleri üzerinde de etkiler söz konusudur. Çalışmada vektör otoregresyon (VAR) modeli kullanılarak, kurumsal yatınmcılar (yatırım fonları), yabancı yatırımcılar, yerli bireysel yatırımcılar ve aracı kurumlar (portföyler) arasındaki ilişkiler ve bu yatırımcı grupların işlem davranışlarının, İMKB'de hisse senedi getirileri üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Sonuçlar kurumsal yatırımcıların pozitif ya da negatif işlem davranışını izlemediğini göstermektedir. Ayrıca sonuçlar, incelenen dönemde, yabancı yatırımcıların yatırımcı gruplar içerisinde en iyi bilgiye sahip yatırımcı grubunu oluşturduğu, yabancı yatırımcıların işlemlerinin yalnızca hisse senedi getirilerini etkilemediğini aynı zamanda yerli yatırımcıların işlem aktivitelerini de etkilediğini göstermektedir. Aynı zamanda yabancı yatırımcıların, piyasanın kararlılığına katkıda bulunacak 'ters işlem' stratejisini uyguladığına ilişkin kanıtlar da elde edilmiştir. Jel kodları: G10; Gil; G15; G20; C23
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, we have showed that institutional investor development has a major impact on capital market size, microstructure, and innovation. Institutionalization may by this route make a contribution to the broader efficiency of the economy, by ensuring that the functions of the financial system are carried out in an effective manner. However, there may be an effect not just on capital market structure per se, but also on the banking sector and on the dynamics of capital markets. This study uses a Vector Autoregressive (VAR) model to examine interdepencies among institutional investors (investment funds), foreign investors, domestic individual investors and security dealers (portfoio), and the effect of their trading on stock returns on the Istanbul Stock Exchange (ISE). The results imply that institutional investors follow neither positive feedback nor negative feedback trading strategies. The results also imply that, during the sample period, foreign investors are the most well informed players; their trading affect not only stock returns but also domestic individual investors. Foreign investors adopt a 'contrarian' trading strategy, which serves as a market-stabilizing mechanism. Jel classification: G10; Gil; G15; G20; C23