Makedonya-Arnavutluk ilişkilerinde Makedonya Arnavutlarının etkisi
Macedo-Albainan influence in the Macedonian-Albanian relations
  1. Tez No: 159870
  2. Yazar: AKTAN HAMZA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İLHAN UZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutluk Makedonya, Balkanlar, Arnavut Sorunu, milliyetçilik, azınlıklar, dış politika. 137
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Osmanlı döneminde etnik, toprak ve siyasi bütünlüğe sahip olan Arnavutlar, 1913 Bükreş Antlaşması'yla yeni kurulan Arnavutluk'un dışında Karadağ, Yunanistan ve Sırbistan tarafından işgal edilen Koşma, Makedonya,, Sancak ve Preşova Vadisi'nde kaldı. Balkanlardaki Arnavut nüfusunun yansından âdâsını Arnavutluk dışında bırakan bu siyasi harita günümüze kadar varlığını sürdüren bir“Arnavut Sorununun”çıkmasındaki en önemli etken oldu. Arnavutlar 1990'lı yıllara kadar söz konusu ülkelerden ayrılmaya ve Arnavutluk'a bağlanmaya çalıştılar. Makedonya Arnavutları uzun bir süre kendi kaderlerini Arnavutluk'a daha sonra Kosova'nın bağımsızlığı ile uluslararası toplumun müdahalesine ve en sonunda Ohri Çerçeve Anlaşması'na endekslediler. 1991 yılından itibaren amaçlan ilk aşamada Makedonya'yı bir Makedon-Arnavut federasyonuna dönüştürmekti. Ancak uluslararası toplumun belirlediği şartlar nedeniyle bunu kurucu ulus statüsüne indirgediler. Arnavutluk ile Makedonya arasındaki ilişkiler temelde“Arnavut Sorununda”odaklanmaktadır. Çalışmadaki amacımız Makedonya Arnavutları'nın ilk aşamada, Makedonya- Arnavutluk ilişkilerinden etkilenen, ikinci aşamada ilişkileri etkileyen ve son aşamada ilişkilerden etkilenmeyen bir azınlığa dönüşme sürecini ortaya koymaktır. Bu nedenle değişimi somut olarak ortaya koyabilmek için Arnavut Sorununu, Makedonya (ve Yugoslavya)' daki azınlık haklarını ve Arnavutluk dış politikasını inceledik ve analitik ile karşılaştırma yöntemleriyle belirli sonuçlara ulaştık. Çalışmada özellikle Arnavut milliyetçiliğinde ve ulusal birlik stratejisinde yaşanan değişim üzerinde durduk ve Makedonya Arnavutları'nı kurucu ulus statüsüne kavuşturan bu değişimi, onu tetikleyen faktörleri ortaya koyarak Makedonya'daki Arnavut Sorununun sona erdiğim ileri sürdük.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Albanians who had an ethnic, territorial and political integrity during the Ottoman Era remained in the Kosova, Macedonia, Sancak and Preshova valley mat was founded through Treaty of Bucharest of 1913 and that had been invaded by Montenegro, Greeece and Serbia other than Albania. This political map that had left half of the Albanian population in the Balkans outside Albania has been the most important factor causing the“Albanian Question”survived until now. Albanians had tried to leave the above countries until 1990's and to be bound to Albania. Macedonian Albanians have first tried to tie their destiny to Albania for a long time and in turn to the independence of Kosova and later to international intervention and finaly to OhridAgreementFrom the year of 1991, their final objective wasinitially to turn Macedonia into Macedonian-Albanian federation. However, they had to reduce such objective to constituent nation status owing to the conditions determined by the international society. Relations between Albania and Macedonia are primarily focused on“Albanian Question”. Our objective in the study is to put forth for consideration the process of transformation of Macedonian Albanians into minority that was initially influenced by the Macedonian-Albania relations, and later influence the relations at the second stage and that did not influenceced by such relations in the final stage. For this reason, in order to set forth the transformation solidly, we have reviewed the Albanian Question, minority rights in Macedonia and Yugoslavia, and Albanian foreign policy and further we have reached certain conclusions by means of analytical comparison.