Martin Heidegger'in teknoloji yorumu
Martin Heidgger's interpretation of technology
  1. Tez No: 159906
  2. Yazar: ZEHRA TONYALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERTUĞRUL RUFAYİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Technology, Metaphysics, Forgetfulness of being, Techne, En-framing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
107 ÖZET Bu çalışmanın amacı Martin Heidegger'in teknoloji yorumunu açıklamaktır. Heidegger, teknoloji ile batı metafizik düşüncesi arasında özsel bir bağ olduğunu belirttiği için, bu çalışmada Heidegger'in teknoloji kavramı onun metafizik eleştirisi bağlamında ele alınmaktadır. Heidegger, metafizik düşüncenin varlığın açımlayıcı yapısını göz ardı ederek, bu açımlayıcı devinim sonunda ortaya çıkan üründe (şey, var olan, nesne) yoğunlaştığını savunur. Çalışmanın birinci bölümünde teknolojinin, varlığın bu açımlayıcı deviniminin unutuluşunun son aşaması olduğu gösterilmektedir. İkinci bölümde, Heidegger'in modern teknoloji kavramının, varlığın açımlayıcı yapısının kısmi farkındalığını temsil eden antik felsefe kavramları (tekhne, aletheia, phusis) ile karşılaştırması irdelenmektedir. Son bölümde, teknolojinin metafiziksel özü olarak 'çerçeveleme' kavramı ele alınmaktadır. Bu bağlamda, (1) şeylerin teknolojik kavrayışta denetim altına alınarak açımlanması, (2) bu biçimde açımlanmanın, şeylerin yadsınması ve onların salt kullanıma hazır olarak ele alınması (3) ve bu metafizik tavrın bir tehlikeye dönüşmesi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
106 ABSTRACT This study aims to elucidate Martin Heidegger's interpretation of modern technology. Since Heidegger informs that there is an intrinsic relation between technology and western metaphysical thinking, the study focuses on explicating his notion of technology in terms of his critique of metaphysics. Heidegger argues that metaphysical thinking overlooked disclosive structure of being and concentrated on the product (thing, entity, object) of this disclosive movement. The first part of this study shows how technology becomes the most extreme stage of forgetfulness of being's disclosive nature. The second part deals with Heidegger's comparison between ancient concepts, (tekhne, aletheia, phusis) which represent partial awareness of disclosive structure of being, and the notion of modern technology. Finally, the last part aims to expound the metaphysical essence of technology via the concept of ge-stell. There, It is argued that (1) entities in our technological epoch are disclosed as manipulated and controlled objects; (2) such disclosure denies original disclosure of entities and entities are seen only in their manipulative nature; and (3) this nihilistic attitude constitutes a danger.