Heidegger'in teknoloji anlayışı üzerinden 'Prenses Mononoke' filminin çözümlenmesi ve bir uygulama filmi
Analysis of the movie 'Princess Mononoke' through Heidegger's understanding of technology and implementation on a movie
  1. Tez No: 711323
  2. Yazar: ÖNDER MENKEN
  3. Danışmanlar: PROF. FETHİ KABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Martin Heidegger, Animasyon, Hayao Miyazaki, Technology, Martin Heidegger, Animation, Hayao Miyazaki
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Animasyon Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsanoğlunun bilime duyduğu ihtiyacın artmasıyla teknolojinin hızla gelişmesi insanı heyecanlandırmış ve dünyaya hâkim olma arzusunu ortaya çıkararak gelecekte neler olabileceği hakkında insanın geleceği daha çok merak etmesine neden olmuştur. Bu hızlı gelişim geleceğe yönelik merak duygusunu arttırırken insanı da dünyanın merkezine yerleştirmiştir. Japonya'da ise manga sanatının bir uzantısı olarak anime yeni bir anlatım biçimi olarak kendine yer bulmuştur. Japon anime sanatının en önemli konularından biri haline gelen teknoloji ve onun bu hızlı gelişimi birçok yönetmen tarafından ekranlara yansıtılmıştır. Japon anime sinemasının önde gelen isimlerinden Hayao Miyazaki, teknolojiyi konu edindiği çalışmalarında insanın doğaya hâkim olma isteğiyle ortaya çıkan tahribatı konu almıştır. Özellikle“Prenses Mononoke”filminde bencilce kullanılan teknolojinin sonuçlarını gözler önüne serdiği ve insanlığı uyardığı görülmektedir. Miyazaki'nin, bu eserleriyle Martin Heidegger'e benzer bir görüş sunduğu söylenebilir. Heidegger'in teknolojiye bakış açısının Miyazaki'nin sinemasında yansıması, modern teknolojinin yarattığı gerilimin sinema sanatıyla sergilenişi olmuştur. Varoluşçu felsefenin önde gelen isimlerinden Heidegger'in teknolojiye yönelik düşünceleri, teknolojinin özünün tekrar sorgulanması gerektiği yönündedir. Bu anlamda teknolojik gelişmelerin yanlış kullanımının ortaya çıkardığı gelecek kaygısının tesadüf olmadığını söyleyebiliriz. Bu çalışmada, Heidegger'in teknolojiye bakışı ve teknolojik kavramlarına yorumu araştırmanın odağını oluşturmuştur. Heidegger'in bu teknolojik kavramları Hayao Miyazaki'nin sinemasında irdelenmiş, içerik ve biçim doğrultusunda Miyazaki'nin“Prenses Mononoke”filmi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıntılı inceleme sonucunda“Oyun”adlı bir uygulama filmi gerçekleştirilmiş, Heidegger'in teknolojiye bakışı bu filmde yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of technology with the increasing need of human beings for science has excited people and revealed the desire to dominate the world, causing people to wonder more about the future about what might happen in the future. While this rapid development increases the sense of curiosity for the future, it has placed the human being at the center of the world. In Japan, as an extension of manga art, anime has found a place for itself as a new form of expression. Technology, which has become one of the most important subjects of Japanese anime art, and its rapid development have been reflected on the screens by many directors. Hayao Miyazaki, one of the leading names in Japanese anime cinema, focused on the destruction caused by the desire of man to dominate nature in his works on technology. Especially in the movie“Princess Mononoke”, it is seen that he warns the humanity by revealing the consequences of selfishly used technology. It can be said that Miyazaki offers a similar view to Martin Heidegger with these works. The reflection of Heidegger's point of view on technology in Miyazaki's cinema has been the display of the tension created by modern technology with the art of cinema. One of the leading names of existential philosophy, Heidegger's thoughts on technology are that the essence of technology should be questioned again. In this sense, we can say that the future anxiety caused by the misuse of technological developments is not a coincidence. In this study, Heidegger's view of technology and his interpretation of technological concepts formed the focus of the research. These technological concepts of Heidegger were examined in Hayao Miyazaki's cinema, and Miyazaki's“Princess Mononoke”was examined in detail in terms of content and form. As a result of detailed examination, an an implementation movie called“The Game”was made, and Heidegger's view of technology was tried to be reflected in this short film.