Psikiyatrik yardım alan ergenlerin sosyal destek algıları ve bunu etkileyen etmenler
The percevied social supports and associated factors in psychiatrically consulted adolescents
  1. Tez No: 159932
  2. Yazar: HATİCE GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİYE MAVİLİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik Yardım Alan Ergenler, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Psikiyatrik Sosyal Hizmet, Psychiatrically Consulted Adolescents, Multidimensional Scala of Perceived Social Support, Psychiatric Social Work
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışma, psikiyatrik yardım alan ergenlerin sosyal destek algılarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. SSK Ankara Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği Gençlik Ünitesi ve A.Ü. Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Ergen Polikliniğinden belirli aralıklarla ayaktan psikiyatrik tedavi gören ve yardım alan, 14-21 yaş arasındaki 110 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Bunlardan 15 Ağustos 2003-15 Aralık 2003 tarihleri arasında araştırmanın verileri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇASDÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu aracığıyla toplanmıştır. Psikiyatrik yardım alan ergenlerin cinsiyet, yaş, öğrenim düzeyi ve diğer sosyo-demografik özellikleri açısından arkadaş, aile, özel bir insan ve toplamda algıladıkları sosyal destek düzeylerinin farklı olup olmadığı belirlenmeye çalışılmış ve bunun için de ÇASDÖ kullanılmıştır. Bu çalışma sonucunda, yaş ile sosyal destek algısının istitatiki açıdan anlamlı farklılık gösterdiği, yaş ilerledikçe (18-19 yaş ve sonrası) arkadaş desteğinin düştüğü, ergenlik döneminin başlarında (14-15 yaşta) ise en yüksek aileden destek algıladıkları bulunmuştur. Cinsiyet açısından ise; kız ve erkeklerin destek algıları arasında istatistiki açıdan farklılık anlamlı bulunmasa da kızların aile, arkadaş, özel bir insan ve toplamda algıladıkları destek erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Bunun dışında, babalarının öğrenim düzeyi, anne- babalarının alkol kullanma derecesi, ailede sert tartışma ve kavganın olma derecesi, ergenlerin kendilerini yalnız hissetme dereceleri, karşı cinsten yakın arkadaşının olup olmaması, okula devam edip etmemelerinin algılanan sosyal desteği etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out the factors which affects the perceived social support of the psychiatrically consulted adolescents. Study is based on 110 people who are between ages 14-21 and took adolescents who gets consultation in psychiatry clinic from Sll (Social Insurance Institution-SSK) Ankara Trainning Hospital Psychiatry Clinic and A.U. Faculty of Medicine Cebeci Hospital Psychiatry Department Adolescent Clinic periodically. Data collected between 15 August 2003-15 December 2003 were collected by Multidimensional Scala of Perceived Social Support (MSPSS) and an interview form developed by researcher. Sex, age, educational status and other socio- demographic features of psychiatrically consulted adolescents were evaluated to find a difference in perceived social support level in friendships, family, special person and overall perceived social support level and MSPSS were used to find the difference. The result of the study showed that age and social support perception were differentiated in statistical means, friend support is found declining while the age gets older (ages 18-19 and older) and perceived support from family was found highest at the beginning of adolescence period (ages btw. 14-15). The difference of social perception was found not significant in statistical means in gender factor but women perception of support were found higher than males in perceived family support, perceived friend support, perceived special personal support and total perception support rate. Other than these, educational status of the father, usage of alcohol in parents, the frequency of heated discussions and physical violence in family, the frequency of percevied loneliness, having an opposite gender friend, and attendance to school were found to affect the perceived social support.