Mali piyasaların vergilendirilmesi ve Türkiye örneği
Taxation of financial markets and republic of Turkey example
  1. Tez No: 159961
  2. Yazar: ÖZGÜR BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNERİ AKALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Piyasa, Para Piyasası, Sermaye Piyasası, Vergi, Vergileme, Türk Mali Sistemi, Financial Market, Money Market, Capital Market, Tax, Taxation, Turkish Financial Market
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
IV ÖZET BAYRAKTAR Özgür. Mali Piyasalann Vergilendirilmesi ve Türkiye Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde mali piyasalar hayati bir öneme sahiptirler. Ekonomideki fonların fon fazlası olan ekonomik birimlerden fon açığı olan birimlere aktarılması için etkin çalışan bir mali piyasa yapışma ihtiyaç vardır. Mali piyasalar yapısı para piyasaları (bankacılık sistemi) ve sermaye piyasaları olarak iki temel üzerine kuruludur. Türkiye Cumhuriyeti örneğinde mali piyasalann büyük ölçüde bankacılık kesiminin hakimiyetinde olmasıyla beraber yıllardır sermaye piyasası gerçek gücüne ulaşamamıştır. Son yıllarda sermaye piyasası araçlarında önemli artışlar olmasına karşılık özel sektörün banka kredilerine yönelik finansman yönteminde önemli değişmeler olmamıştır. Ancak kamu sektörü, bütçe açıklarını kapatmak amacıyla sermaye piyasasına yönelerek tasarrufların önemli bir talepçisi olmuştur. Bu durum özel kesimin sermaye piyasasından dışlanmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede mali piyasalar ve Türk mali piyasalarının vergilendirilmesi üzerine genel bir gözlem yapmaya çalıştım. Yine bu çalışmamın bir diğer amacı olarak daha uygun bir vergileme nasıl olmalıdır konusunda bazı öneriler ileri sürdüm
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BAYRAKTAR Özgür. Taxation of Financial Markets and Republic of Turkey Example Master's Thesis, Ankara, 2005. Developing countries such as our country, its clear that the financial system has a vital importance. Mobilization of resources from surplus units to deficit units in an economy is only achieved by a functionally efficient financial System.. This structure i mean financial system stand on two legs as capital markets and monetary market (banking sector). In the example of Republic of Turkey not only capital market has not taken its own place but also the financial system all under control and domination of banking system for many years. Although securities issues have steadily increased in recent years, the private sector's financing pattern through bank loans has not changed much. However the public sectorhas achieved domestic savings through capital masrkets to finance its budget deficit. This all result a crowding out effect of private sector from capital market. In this frame I tried to make a general observation on financial sytstem and taxation of Turkish finacial system. Also as an aim of this study. I tried to give som suggestions and recommandations based with the world practices.