Türkiye'de sermaye akımlarının bankacılık sektörü üzerine etkileri
The effects of the capital flows to banking sector in Turkey
- Tez No: 160214
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLSÜN GÜRKAN YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Liberalizasyon, Kısa Vadeli Yabancı Sermaye, Sıcak Para, Bankacılık Bilanço ve Riskleri, Financial Liberalization, Short-Term Capital Flow, Hot Money, Banking Sector Balance Sheet and Risks. xui
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türkiye'de sermaye akımlarının bankacılık sektörüne etkileri incelenmiştir. Sermaye akımları olarak ifade edilen olgu, doğrudan yatırımlar vasıtası ile ülkemize gelen değil, kısa vadeli ismi ile de ifade edilen sıcak para türü sermaye akımlarıdır. Literatürde, sıcak paranın gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkisi tartışma konusudur. Özellikle Türkiye'de 1989 yılının ardından serbestleşen sermaye akımlarının bıraktığı finansal kesime bıraktığı etki gündem oluşturmaktadır. Çalışmamızda, öncelikle bankacılık bilanço yapılan ve riskleri bütünü itibariyle incelemeye tabi tutulmuş, örnek olay çerçevesinde Şekerbank verileri incelenmiş ve sonrasında 1996-2002 yıllan arasında Ödemeler Dengesi İstatistikleri kullanılarak tanımı yapılan Sıcak Para değişkeninin hangi değişkenlerden etkilendiği ekonometrik model vasıtasıyla ortaya konulmuştur. Sıcak Para'nın içsel faktörlerden etkilenerek ülkemize aktığı ve mali yapısı tam oturmamış bankacılık sektöründe izler bıraktığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this paper, the effects of the capital flows have been analyzed on banking sector in Turkey. Here with the“capital flows”, we are not indicating the direct investments, on the contrary we express the short-term capital flows (hot money). In the literature, the effects of the hot money on developing countries are topics of discussion. Especially after 1989 in Turkey, with the releasing of the capital flows, the effect of these is a memorandum sheet. In this thesis study, first we have analyzed all of the banking sector balance sheets and risks and also we have worked on Şekerbank data's. After, using the 1996- 2002 Balance of Payments Statistics, we have set up a statistical model that mentions the dependent variable Hot Money affected by which variables. In conclusion, we may say that the Hot Money comes with the effects of endogenous variables and influence our banking sector which of the structure was not regulated properly.