İstanbul Bahriye Nezareti binası ve duvar resimleri
İstanbul Navy Administration building and the wall paintings
  1. Tez No: 160268
  2. Yazar: RENNAN KANADIKIRIK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA AKPOLAT, DR. PELİN ŞAHİN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bahriye Nezareti Binası, duvar resmi, oryantalizm, Osmanlı mimarlığı, Sarkis Balyan, İstanbul Navy Administration, wall paintings, Orientalism, Ottoman Architecture, Sarkış Balyan
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
i ÖZET KANADIKIRIK, Rennan. İstanbul Bahriye Nezareti Binası ve Duvar Resimleri, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005 Yüksek lisans tez çalışmamın konusunu Bahriye Nezareti Binası'nın mimari özellikleri, yapıda yer alan duvar resimlerinin katalogu ve yapının sözü geçen iki kapsamda değerlendirmesi meydana getirmektedir. 19. yüzyıl mimarlığı ve duvar resmi gelişimini kavrayabilmek açısından gerek mimarisi gerekse bezeme unsurları açısından son derece önemli bir örnek olan Bahriye Nezareti Binası üzerine şimdiye kadar monografık bir çalışma yapılmamış olması konu seçiminde etken olmuştur. Gerek dönem özelliklerini yansıtan bir örnek olması gerekse daha önce akademik bir çalışmaya konu olmayışı nedeniyle belgeleme ve değerlendirmeye yönelik bir araştırma amaçlanmıştır. Konunun anlaşılması açısından öncelikle 19. yüzyıl genel kültürel ortamı, mimari ve duvar resmi gelişimi üzerinde durulmuş, Osmanlı mimarlığında oryantalist üslubun biçimlenişi karşılaştırmalı olarak anlatılmış ve Balyan Ailesi'nin etkinliklerinden bahsedilmiştir. Daha sonra yapı tek başına mimari ve bezeme özellikleri bakımından ele alınmıştır. Yapıda incelenen duvar resimleri katalog haline getirilmiştir. Yapı, dönem mimarlığı ve duvar resmi çerçevesinde değerlendirilmiş ve çağdaş örnekler göz önünde tutularak sanatçı sorunu üzerinde durulmuştur. Yapının dönem mimarlığındaki yeri ve duvar resmi gelişimine katkıları anlatılmaya çalışılmıştır. Yapılan arşiv taraması sonucunda yapıya ilişkin yazılı belgelere ulaşılmış, bunun yanı sıra kütüphane çalışmasıyla konuya ilişkin yayınlar üzerinde çalışılmıştır. Yapıda gerçekleştirilen fotoğraf çekimiyle gerek mimari unsurlar gerekse duvar resimleri belgelenmiştir. Tezde görsel malzemeye ağırlık verilerek yapı tanıtılmaya çalışılmıştır. 19. yüzyıl mimarlığında görülen seçmeci anlayışta tasarlanan ve Osmanlı oryantalimin! örnekleyen yapının bezeme programını 19. yüzyıl genel özelliklerine uygun olarakü duvar resimleri meydana getirmektedir. Bu nedenle Bahriye Nezareti Binası Osmanlı'nın bir askeri yapıya yaklaşımım ortaya koyarken bir yandan da 19. yüzyıl mimarlık anlayışını ve duvar resmi repertuarını anlamamızı sağlamaktadır. İşlevini yitirmeksizin, son derece başarılı bir korumacılık anlayışıyla günümüze ulaşmış olan bu yapının akademik anlamda belgelenmesiyle bu dönem çalışmalarına katkı sağlaması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
İÜ ABSTRACT KANADIKIRIK, Rennan. İstanbul Navy Administration Bnilding and the Wall Paintings, Master's Thesis, Ankara, 2005 The study aims to investigate the architectural features of the istanbul Naval Administration Building, to catalog the wall paintings in the building and to explore the building in terms of its architectural design and wall paintings. The fact that there has not been any previous monographic study of the İstanbul Navy Administration building, a remarkable representation of the architecture of the period, is the main reason why this subject was chosen. The significance of the construction as a representation of the architecture of the period and lack of any academic study on the building require a study with documentation and evaluation. in order to gain an insight into 19th century architecture and wall paintings. The dissertation begins with a comparative study of 19th century cultural atmosphere and the development of architecture and wall paintings in the period and the formation of Ottoman oriental style. it also explores the influence of the Balyans on the development architecture in the period. Then the İstanbul Navy Administration Building is examined in terms of its architectural features and wall paintings, the wall paintings examined in the building are cataloged. The study continues with a discussion of the problems of artists. The significance of the building in the architecture and wall paintings of the period is demonstrated. As a result of the archive search, vvritten documents about the building were obtained. in addition, publications about the building gathered through a library search were studied. Wall paintings and certain architectural features were photographed and documented. Visuals are used in abundance in the dissertation.