Atatürk'ün sosyo-kültürel değişme modeli
Socio-cultural changing model of Atatürk
  1. Tez No: 160275
  2. Yazar: AYŞE SELCAN SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT ÖZÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-kültürel Değişme, Paradigma, Anlama, Nedensel Analiz, Sosyal Eylem, Modernleşme, Entellektüel Hareketler, Karizmatik Hamleler, Socio-cultural Variation, Paradigm, Understanding, Causal Analysis, Social Action, Modernization, Intellectual Movements, Charismatic Attack
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
IV ÖZET Soylu, Ayşe Selcen, Atatürk'ün Sosyo-kültürel Değişme Modeli, Yüksek Lisans Tezi, 2006. Atatürk'ün Sosyo-kültürel Değişme Modeli adlı çalışmamızın amacı, Osmanlı reformasyon süreciyle başlayan paradigmatik dönüşümün, Atatürk'ün paradigmasına bağlı olarak devrim aşamasına geçtiğini analitik olarak incelemektir. Araştırmamızda bu amaçla Max Weber'in anlama yöntemiyle birlikte, tarihsel bir dönemi ve dönüşümü açıklayabilmek için sunduğu tekil nedensel analiz yöntemi ve sosyo-kültürel değişme modeli kullanılmıştır. Bu model bize hem dönüşümün muhtevasına ulaşabilmek için bir düşünce açılımı ve bakış açısı sağlamış -Osmanlı reformasyon sürecim sosyopolitik görünümü ve entellektüel hareketler bazında değerlendirebilmek anlamında- ve hem de Türk Devrimi'nin gerçek anlamına ulaşabilmemize katkıda bulunmuştur. Bu anlamda paradigmatik dönüşüm, sosyo-kültürel yapıya ait bir dönüşüm stratejisi olarak değerlendirilmiş, Weberyan analizin kilit noktalarından biri olan mücadele sürecine atıfla ele alınmıştır. Dönüşümün başlangıcı olarak değerlendirdiğimiz Tanzimat hareketleri ve devamında gelişen Birinci ve ikinci Meşrutiyet yönetimleri, Atatürk'ün paradigmasına zemin hazırlayan içeriğiyle ele alınmış, Türk toplumunun tarihsel bütünlüğü koparılmadan geçmişten devralman yapılarla nasıl yeni bir biçim aldığı analiz edilmeye çalışılmıştır. Analizimiz sosyo-kültürel yapımızı dönüştüren devrimlerin, bunlara kaynaklık eden ilkelerle açıklanması ile sonuçlanmıştır. Süreci paradigmatik dönüşüm olarak adlandırdığımızda tartışmalı bir konu olan Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki kopuş ve süreklilik unsurlarını da görebilmek mümkündür. Ulaştığımız noktada Osmanlı yenileşme hareketlerinin başarı ve başarısızlıklarıyla Cumhuriyet'e, özellikle toplumun dönüşüme hazırlanması açısından önemli düşünsel ve stratejik birikimler hazırladığı ve dönüşümün kaynağının bizzat toplumsal yapının gerçekçi değerlendirmesine bağlı olarak, bir anlamda geleneklerin dönüştürülmesi ve toplumun yeni olana adaptasyonu için Atatürk ilkelerinin -ya da total olarak liderin paradigmasının- işlevi ortaya çıkarılmıştır. Toplumun dönüşüm karşısında konumlanışı, milli mücadelenin katkılarıyla yeni bir toplumsal bilincin oluşması süreci olarak ele alınmıştır. Atatürk'ün sosyo-kültürel değişme modeli, toplum anlayışım da içeren ve toplumsal yapının kurumsal görünümlerini değiştiren içeriğiyle, önceki modernleşme önerilerinden farklı olarak paradigmatik ve sosyolojik temeli olan bir model olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Soylu, Ayşe Selcen, Socio-Cultural Changing Model of Atatürk, Master Thesis, 2006. The aim of our study which was called Socio-Cultural Changing Model of Atatürk is to analytic investigated that paradigmatic transformation starting within Ottoman reformation passed into revolution period belonging to the paradigm of Atatürk. In our search, as a result singular casual analysis method and socio-cultural changing model, some of which are the understanding methods of the Max Weber were used in order to explain a certain historical period and the transformation. This method both provided us a way of thinking and aspect in order to reach the contents of transformation in terms of socio-politic view of Ottoman reformation period and intellectual movements and helped the Turkish revolution to achieve its real meaning. Therefore, paradigmic transformation was seemed as a kind of conversion strategy belonging to socio-cultural structure and is discussed as opposed to one of the main points of Weberian analyse. The behaviour of adrninistrative reforms which is excepted for the starter of revolution and than first and second constitutional monarchy executive have been traded within the contents causing Atatürk's paradigm and it is tried to analyse how it took a new form without destroying Turkish historical structure. Our analyse is came out by revolutions which formed our socio-cultural structure and principles which are sources the structure. When we call at that period as paradigmatic, it is possible to see the element of separation and continuity which are an argumentative topic between the Ottoman Empire and Turkish Republic. The point that we approached shows that; successes and failures that are belong to 'Ottoman empire's movements of becoming new', gives important strategic accumulations, that are important for the revolution of the society and depending on the resource of the revolution -realized evaluation of the society- in order to for the new traditions and adapting to new; the importance of the principle of Atatürk was occured. The location of the society versus revolution is evaluated as the period of a new social conscious by the help of the national struggle. The socio-cultural changing model of Atatürk contains the society ideas and changes social constructions institutional appearances so; because of this features it is different from the other modernizing advises. It was presented as a paradigmatic and sociological model.