Dahiliye nezareti teşkilat tarihi (1836-1922)
The institution history of Ottoman ministry of the interior (1836-1922)
- Tez No: 160277
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAR OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Institution History, Ministry of the Interior, Ottoman State
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 573
Özet
Sadaret Kethudalığı 13 Mart 1836 tarihinde Umur-ı Mülkiye Nezareti 'ne çevrildi. 9 Ekim 1837 tarihinde de Umur-ı Mülkiye Nezareti, Dahiliye Nezareti olarak anılmaya başlandı. Nezaret, 2 Eylül 1839 tarihinde Sadaret Müsteşarlığı derecesine indirildi. 18 Şubat 1869 talihinde yeniden kuruldu. Ancak 8 Eylül 1871 tarihinde yeniden Müsteşarlık olarak Sadaret'e bağlandı. 5 Şubat 1877 tarihinde yeniden ve son kez kuruldu. Devlet'in sonuna kadar varlığını korudu. İçişlerine yönelik olan tüm alanlarda geniş yetkilere sahip oldu. Bu yetkilerini kalabalık personeli ile merkez ve taşra teşkilatı vasıtasıyla kullandı. Personeli üzerinde kendine has siyaset geliştirdi ve izledi. Devlet teşkilatı içinde hayati ve merkezi bir yere sahip oldu. Anahtar Sözcükler 1. Teşkilat Tarihi 2. Dahiliye Nezareti 3. Osmanlı Devleti
Özet (Çeviri)
In 10 September 1837, Ministry of Home Department was renamed as Ministry of the Interior, which had been transformed from the Stewardship of Grand Vizierate in 13 March 1836. After all, these years the Ministry was reduced to Under-secretaryship of Grand Vizierate in 02 September 1839. At 18 February in 1869 the Ministry was reorganized, and gained its independence. However, in 08 October 1871 it, once again, was made a sub-department of Grand Vizierate as the Stewardship. In 05 February 1877, it was settled definitely once for all as Ministry of the Interior. The Ministry- possessed the authority in the vast scale, and used its authority through of its crowded personnel in central and in provincial level. The Ministry developed a special personnel politics and put it into practice. In the state organization, its place was important and significant, and its role was indelible and vital until the end of the Empire.