Türkiye'de sınıraşan sular politikasında karşılaştığı kısıtlar: Dicle-Fırat örneği
Challenges of the Turkish transboundary water politics: Tigris-Euphrates case
- Tez No: 160310
- Danışmanlar: DR. HÜRKAN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: eleştirel jeopolitik, su güvenliği, Dicle-Fırat, TSKY, su yönetimi, sınıraşan su, nehir havzası, hidropolitik, critical jeopolitics, water security, Tigris-Euphrates, IWRM, water management, transboundary waters, river basin, hydropolitics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
IV ÖZET ÖKTEM, Onur. Türkiye'nin Sınıraşan Sular Politikasında Karşılaştığı Kısıtlar: Dicle - Fırat Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Dünyada su kaynaklarının yönetimi ve planlaması, kaynakların sürdürülebilir ve bütünsel kullanılması başta olmak üzere birçok yeni ilke ve uygulamadan etkilenmektedir. Bu süreç, suların sınır aşmasına ve sınır oluşturmasına bakılmaksızın su kaynakları yönetiminin kilit öneme sahip olduğunu vurgulamakla kalmamakta, ülkelerin doğal kaynaklarından yararlanmalarında bütünsel yaklaşımları esas almaları anlayışının da giderek kabul edildiğini göstermektedir. Bir ülkenin tatlı su kaynaklarını ve nehir havzalarını yönetim biçiminin su dış politikası oluşumuna yansıması söz konusu gelişmelerle bir araya geldiğinde, çevresel güvenliklerini sağlamak isteyen 21. yüzyıl devletleri için en önemli meydan okumalardan birini oluşturmaktadır. Türkiye, su kaynaklan politikasında yeni değerlendirmeler yapmasını gerektirecek bir sürece girmiş bulunmaktadır. Süreç, Türkiye'nin daha önce izlediği sınıraşan sular politikalarının gözden geçirilmesi ihtiyacını getirmiştir. Bu ihtiyaca cevap verilirken, Türkiye'nin hidropolitik öncelikleri ve bunların stratejik planlaması ile dünyadaki uygulamalara Türkiye su kaynakları yönetimi ve karar alma süreçlerine etkileri, birlikte değerlendirilmesi zorunlu değişkenler olarak belirmektedir. Sınıraşan sular politikasının disiplinlerarası değerlendirmesinin beraberinde bir hidro-stratejiyi kaçınılmaz kılması, üstelik bunun Dicle-Fırat nehir havzalarına yansıması da son derece önemli bir konudur. Bu çalışma, Türkiye'nin güney doğusunda yer alan Dicle-Fırat sınıraşan sularının kullanımı ve tahsisi örneğinde, Türkiye'nin uluslararası nitelikteki sulannda takip ettiği hidropolitikte karşılaştığı kısıtlan değerlendirerek tümleşik su kaynaklan yönetimi anlayışının, başta Türkiye olmak üzere havzadaki diğer kıyıdaşlar arasında özgün bir sınıraşan sular perspektifi olasılığını irdeleme yolu açacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖKTEM, Onur. Challenges of the Turkish Transboundary Water Politics: Tigris- Euphrates Case, Master's Thesis, Ankara, 2005. Management and planning of the world water resources have mainly been affecting by the new natural resource management paradigms and approaches just like the leading ones: sustainable utilization and integrated planning of the resources. This process made a point that water resources management have a key role in countries visions of using and allocating their natural resources holistically and accepting integrated approaches whether these freshwater resources are transboundary or international. Many repercussions to foreign water policies from the basin wide and water management manner of a country will be one of the main challenges encountered by the 21st century nation states in facilitating their environmental security. Turkey is in a process which needs new assessments in her water resources politics. This process includes the transboundary water politics. Collaborative thinking of Turkey's hydropolitical priorities and strategic planning of these priorities with the global trends, water resources management and water-related decision-making procedures appear to be the highly critical parameters of the afore-mentioned politics. Multi-disciplinary approaches are compulsory in the transboundary water policy making and hydro-strategic impacts of the policy seem inevitable, particularly in the river basin of the Tigris and Euphrates. As a conclusion, this master's thesis will discuss the possibility of a new transboundary water perspective between the river basin countries of the Tigris- Euphrates in terms of integrated water resources management paradigm. Prospects will be made according to the hydropolitical circumstances of Turkey and the main challenges confronted in the regional, international and global arena because of the use and allocation of these rivers by the primary water decision-making authorities.