Yetiştirme yurtlarında strese yol açan faktörler ve ergenlerin stresle başaçıkma tarzları
Stressors at orphanages and adolescent's coping styles
  1. Tez No: 160309
  2. Yazar: ERCAN SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, ergenlerin stresle başa çıkma tarzları, yetiştirme yurtlarında kalan ergenler, yetiştirme yurtlarında strese yol açan faktörler, Stress, adolescents coping styles, adolescents at orphanages, stressors at orphanages
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
11 ÖZET Sayar, Ercan. Yetiştirme Yurtlarında Strese Yol Açan Faktörler ve Ergenlerin Stresle Başaçıkma Tarzları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005. Bu araştırmanın amacı, yetiştirme yurtlarında strese yol açan faktörleri ve bu yurtlarda kalan 13-18 yaş arası ergenlerin stresle başa çıkma tarzlarım belirlemektir. Bu nedenle araştırma, iki temel amaca yönelmiştir. Birincisi, yetiştirme yurtlarında strese yol açan faktörleri ortaya koymaktır, ikincisi ise yetiştirme yurdunda kalan ergenlerin stresle başa çıkma tarzlarım ortaya koymaktır. Araştırma, 50. Yıl Erkek Yetiştirme Yurdunda ve Gazi Kız Yetiştirme Yurdunda kalan 13-18 yaş arası 50 erkek 35 kızdan oluşan 85 ergen üzerinde yapılmıştır. Veriler, kişisel bilgi formu, soru kağıdı ve Şahin ve Durak (1995)'ın“Stresle Başa çıkma Tarzları Ölçeği”yoluyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlar şöyle özetlenebilir; Araştırma kapsamına giren ergenlerin %58,8' ini erkekler, %41,2' sini kızlar oluşturmaktadır. Ergenlerin %35,3'ü 13-14 yaş grubunda, %40'ı 15-16 yaş ve %24,7'si de 17-18 yaş grubundadır. Araştırmanın sonuçlan kısaca şöyle özetlenebilir; Ergenler, parçalanmış ailelerden gelmektedir. Anne babalarının eğitim durumu ve gelir durumu düşüktür. Ergenlerin çoğu kent kökenlidir. Ergenler, çok çocuklu ailelerden gelmektedir. Ergenlerin büyük bir bölümü 0-6 yaş grubunda korunma altına alınmıştır ve en az bir kurum değişikliği yapmıştır. Ergenlerin karşılaştığı sorunları anlatabilecekleri bir sosyal destek kaynağı vardır. Ergenler, arkadaşlarıyla sorun yaşamakta, ayrıca yurt kurallarına uymada zorluk çekmektedir. Ergenlerin büyük bir bölümü yurdun fiziksel koşullarını yeterli bulmaktadır ancak“ev ortamı”hayali yoğun şekilde ifade edilmektedir. Ergenlerİİİ ilgisizlikten şikayetçidir. Ergenler eğitimlerine devam etmekte ancak yarıya yakım devam ettiği okulların ideallerine pek uygun olmadığım düşünmektedir ve kendilerini vasat bir öğrenci olarak tanımlamaktadır. Ergenler, okul ile ilgili sorunların çözümü için yetiştirme yurdundaki personele başvurmaktadır. Ergenler, spor ve müzik gibi ders dışı etkinliklere sınırlı düzeyde de olsa katılmaktadır. Ergenler, büyük ölçüde geleceğe güvenle ve umutla bakarken, gelecekle ilgili korku ve belirsizlik yaşayan ergenlerin oram azımsanmayacak düzeyde yüksektir. Ergenlerin yansı çevre, kişilerarası ilişkiler, madde bağımlılığı, meslek seçimi ve sağlık ile ilgili sorunlarla karşı karşıyadır. Yetiştirme yurdunda kalan ergenler karşılaştığı sorunlar karşısında güvenli ve iyimser başaçıkma tarzı kullanmaktadır. Ancak, çaresiz ve boyun eğici başa çıkma tarzım kullananların oranı da dikkate değerdir. Cinsiyet farklılığı açısından stresle başa çıkma tarzlarına bakıldığında erkekler daha iyimser olmakla birlikte daha az kendine güvenli yaklaşım sergilemektedir. Karşılaşılan sorunlar ergenlerin stresle başa çıkma tarzlarım olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Sayar, Ercan. Stressors at Orphanages And Adolescent's Coping Styles, Master Thesis of Social Work, Ankara, 2005. The purpose of this study is to determine the stressors at orphanages and coping styles of adolescents at the age of 13 to 18 who live in orphanages. So, this study has three main aims. - Firstly, to determine the stressors at orphanages. Secondly, to determine the coping styles of adolescents who live in orphanages. This study included 85 adolescents from“50. Yd Boys' Orphanage”and“Gazi Girls' Orphanage”. Fifty adolescents are boys and thirtyfive are girls. Data is collected using“individual information form”,“questionnaire”and“adolescents coping styles scale ”by Şahin and Durak (1995). The results of this study are summerized below; According to the results related to the adolescents' socio-demographic characteristics and stressors at orphanages, 58.8 % of adolescents included by this study are boys and 41.2 % of them are girls. 35.3 % of adolescents are 13-14, 40% of them are 15-16, and 24.7 % of them are 17-18 years old. The majority of adolescents, come from broken families. The educational level and economic status of adolescents' parents are mostly low. The majority of adolescents come from urban areas. The adolescents are from families with more than two children. The majority of adolescents got under protection status at the ages of 0-6 and changed at least one agency. The adolescents have social support system which they can share their problems.The majority of adolescents reported that they have problems with their friends and they have difficulties in follow orphanage rules. The majority of adolescents find orphanage's physical conditions sufficient but they also reported that they dream of an orphanage like“their home”. The adolescents made complaintrnents about lack of interest. The adolescents carry on going to school but almost half of the adolescents think that the schools they are going to don't fit their ideals and they define themselves as average students. The adolescents turn to the staff at orphanage for their school related problems. The adolescents sometimes participate in free time activities like music, sports. The majority of adolescents look their future hopefully, by the way the rate of adolescents who feel fear and indefiniteness is also high. Half of the adolescents are confronted with environment, interpersonal relations, substance abuse, job selection and health problems. The adolescents use confident and optimistic coping styles when they face with problems. However, the rate of adolescents who use desperate and submiting approach should be taken in consideration. According to the sex differences, the boys use more optimistic approaches than girls whether they also use less confident approaches than girls. The problems which the adolescents are confronted with have negative effects on adolescents coping styles.