Proje yaklaşımını uygulayan ve uygulamayan okullara devam eden 5-6 yaş grubundaki çocukların sosyal gelişim ve zeka alanlarının incelenmesi
Analyses of 5-6 years old children's social development and intelligences fields in schools of using project approach and not using project approach
  1. Tez No: 160338
  2. Yazar: ELÇİN ÇAKAR TERZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Yaklaşımı, Sosyal Gelişim, Zeka alanları, PTOject Approach, Social Development, Intelligence Fields
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET TERZİOĞLU ÇAKAR,Elçin. Proje Yaklaşımının Uygulayan ve Uygulamayan Okullara Devam Eden 5-6Yaş Grubundaki Çocukların Sosyal Gelişim ve Zeka Alanlarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara,2005. Çocukların öğrenme kalitesini artırmak, öğrenmelerini kolaylaştırmak, onları öğrenmeye karşı istekli kılmak, araştırma yapmaya teşvik etmek ve öğrenmelerini anlamlı hale getirmek okul öncesi dönemde kullanılan pek çok yeni yaklaşımın hedefleri arasındadır. Bu yeni yaklaşımlardan biri de proje yaklaşımıdır.Bu çalışmanın örneklemini, Ankara ili merkezinde bulunan Çankaya ilçesindeki Özel Okul öncesi kurumlarından proje yaklaşımını kullanan okullar ile bu gruba benzer özellikleri taşıyan ancak proje yaklaşımını kullanmayan özel okul öncesi eğitim kurumlan oluşturmaktadır. Örneklem grubu toplam 120 çocuktan oluşmaktadır. Proje yaklaşımım uygulayan okullardaki çocukların sayısı 60, proje yaklaşımım uygulamayan okullardaki çocukların sayısı da 60'tır.Araştırmanın amacı, proje yaklaşımının okul öncesi çocukların sosyal gelişimlerine ve zeka alanlarına etkisini incelemektir. Çocukların sosyal gelişim becerilerini değerlendirmek amacıyla Okul Öncesi ve Anasınıfı Davranış Ölçeği (Preschool and Kindergarden Behaviour Scale) (PKBS)ölçeği kullanılmıştır. Ölçek ABD Merrell (1994) tarafından geliştirilmiştir. Çocukların zeka alanlarım belirlemek için ise California Üniversitesi Prof.Dr.Sue Tele tarafından geliştirilmiştir.Teele Çoklu Zeka Envanteri (Teele Inventory Multiple Intelligence) (TİMİ) testi kullanılmıştır.7 zeka alanından her birine ait sekiz resim olmak üzere 56 farklı resimden oluşmuş, iki farklı zeka alan resmi eşleştirilerek 28 çift olarak düzenlenmiştir. Ayrıca araştırmaya alman çocuğa ve ölçeği dolduran kişiye ait bilgilerin bulunduğu kişisel bilgi formu kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonuçlan ise, proje yaklaşımının okulöncesi dönem çocuklarının sosyal gelişimleri üzerindeki etkisi PKBS skalası ile değerlendirilmiş ve proje yaklaşımım uygulayan ve uygulamayan okullar arasında anlamlı bir fakın olmadığı bulunmuştur.Proje yaklaşımının çocukların zeka alanlarına etkisi ise TİMİ ile değerlendirilmiş ve proje yaklaşımını uygulayan ve uygulamayan okullar ile çocukların çoklu zeka alanları arasındaki ilişki anlamlı çıkmamıştır.Ayrıca proje yaklaşımını uygulayan okullardaki çoklu zeka alanlarından sosyal-dil zeka ile sosyal beceri alt boyutlarından sosyal işbirliği boyutu arasında anlamlı bir fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
u SUMMARY TERZİO?LU ÇAKAR,Elçin. Analyses of 5-6 Years Old Children's Social Development and Intelligences Fields in Schools of Using Project Approach and not Using Project Approach, Master's Thesis, Ankara,2005. Several new approaches in the preschool term focuses on to increase children's learning quality, to make their learning easy, to make children willing for learning and to encourge them do researches. One of these new approaches is“ project approach. ”In this research sample private preschools which uses project approach in Çankaya district of the centre of Ankara Provience. This research's control group is preschool which have similar features with sample group only not use project approach. Total of number of sample is 120. Number of children in preschools which use project approach are 60, number of children in preschool not using project approach are 60.The aim of this reserach is to indicate effect of project approach on preschool chilren's social development and intelligences fields. For evaluating children's social skills have used PKBS (Preschool and Kindergarden Behaviour Scales)which was developed by Merrell (1994). For evaluating intelligences fields. TIMI (Teele Inventory Multiple Intelligences)is applied which was developed by Sue Teele in California University.Also this research have personal information form about children and personal who the scale is filled.The datas have been analized practicing SPSS Programs.In order to study the effect of project approach on preschool children's social development, schools applying and not applying project are assessed by using PRBS and no significant differences is found.The effect of project approach on intelligences field of preschool children is assessed by using TIMI and no significant difference is found among schools applying and not applying project approach.