Vermeidbarkeit und zwangslaufigkeit der katastrophen in den ausgewahlten werken 'Andorra' und 'Biedermann und die Brandstifter' von Max Frisch
Max Frisch'in 'Andorra' ve 'Biedermann und die Brandstifter' adlı eserlerinde gerçekleşen felaket olgusunun önlenebilirliği ve kaçınılmazlığı
- Tez No: 160359
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSA YAŞAR SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Max Frisch, felaket, suç, önlenebilirlik, kaçınılmazlık, kader, önyargı, dil, oportünizm, Max Frisch, disaster, crime, avoiding, unavoidability, faith, prejudice, language, opportunism
- Yıl: 2005
- Dil: Almanca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
ÖZET AYDIN, Nural. Max Frisch'in“Andorra”ve“Biedermann Und Die Brandstifter”Adlı Eserlerinde Gerçekleşen Felaket Olgusunun Önlenebilirliği ve Kaçınılmazlığı. Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2005. Bu çalışmanın öncellikli amacı, Alman edebiyatının en tanınmış savaş sonrası yazarlarından olan Max Frisch'in“Andorra”ve“Biedermann und die Brandstifter”adlı eserlerinde bir gencin idamı ve şehrin kundaklanması gibi felaketlerin olay akışı içerisinde önlenebilir ya da kaçınılmaz olup olmaması sorunsalı altında incelenmesidir. Bu amaçla ilk etapta Frisch'in otobiyografik ve sosyopolitik altyapısı incelenerek, felaket olgusunun yer ve önemi açısından gözden geçirilmiş ve dram türündeki eserlerin yakın bir ilişkide bulunduğu kader ve suç tematiğine bakış açısının Frisch'in eserlerindeki işlenişi üzerinde durulmuştur. Bu noktada ise Frisch'in 20. yüzyılın en tanınmış tiyaro yazarlarından Bertolt Brecht'inde etkisinde kalarak klasik tiyatronun esas aldığı olayların gelişimindeki kaçınılmazlık ve felakete kaderci bakıştan uzaklaşarak bir tür“önlenebilirliğin Dramaturgisi”ni oluşturarak, felaket olgusunun gelişmek zorunda olmadığını ve hatta kaçınabilir olduğunu göstermek amacıyla özellikle kullanılan bir araç olduğu sonucuna varıldı. Bir sonraki adımda ise bu Frisch'e has dramaturjinin eserde nasıl oluşturulup ve işlendiğini açığa çıkartmak maksadıyla, söz konusu eserlerin kahramanlarınca bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirilen ve felaketin oluşumuna büyük katkı sağlayan önyargısal- düşüncenin, dili manipüle aracı olarak kullanma ve otorite karşısında fırsatçılık eğilim gösterilmesi gibi davranış ve tutumların felakete etkisi sırasıyla incelenerek, eserlerde gelişen felaketlerin hiçte kadersel ya da kaçınılmaz olarak oluşmadığını, tam tersine Frisch'in tüm eserlerinde olduğu gibi bunların değinilen sebeplere dayalı olduğu ve dolayısıyla da kaçınılır olabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AYDIN, Nural. Preventability and unavoidability of the disaster event, realized within“Andorra”and“Biedermann und die Brandstifter”named books of Max Frisch. Privileged aim of this study is to discuss the disasters, such as swathe of the city and execution of a young man, within the“Andorra”and“Biedermann und die Brandstifter”named books of Max Frisch, one of the most well-known post-war authors of Germany, under the problematic of whether these can be prevented or avoided within the course of events or not. For this purpose, autobiographic and sociopolitical background of Frisch is studied first, and disaster concept is discussed in connection with location and its importance, and usage of his point of view to faith and crime thematic, which has a close relation with his dram type books, within the books of Frisch. On this point, it is concluded that Frisch has been affected by one of the most famous authors of 20th century, Bertolt Brecht, and moved away from fatalist approach to disaster and unavoidability during the progress of the events, which is taken as basis by classical theater, and established a kind of“Dramaturgy of Avoiding”, and it is a tool, especially used for the purpose of showing that disaster should not to be progress and even it can be avoidable. On the next step, for the purpose of clarifying how this Frisch unique dramaturgy is established and used within the book, effects of behaviors and attitudes, such as showing opportunism tendency against authority, usage of language as a manipulation tool, and prejudiced ideas, which are consciously or unconsciously realized by the hero of the above mentioned books and maintains great contribution to the occurrence of the disaster, are studied respectively, and it is tried to display that disasters, occurred within the books, are not occurred in a fatalist and unavoidable manner, on the contrary, they are based on the above mentioned reasons, just like within all books of the Frisch, and therefore they can be avoidable.