Comics zur sprachlichen und kulturellen kompetenz im fach Deutsch als fremdsprache
Yabancı dil olarak Almanca alanında dilsel ve kültürel yeti için çizgi romanlar / Comics for linguistic and cultural competence in the field of German as a foreign language
- Tez No: 683597
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ASUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çizgi roman, edebi uyarlama, yabancı dil olarak Almanca, dilsel ve kültürel beceri, uygulamaya yönelik ders modeli, Comics, literature adaptation, German as a foreign language, linguistic and cultural competence, practice-oriented teaching model Das Ziel der vorliegenden Arbeit ist es, die Verwendbarkeit von Comics, die insbesondere von den literarischen Werken adaptiert wurden, im fremdsprachigen deutschen Literaturunterricht aufzuzeigen
- Yıl: 2021
- Dil: Almanca
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, Yabancı dil Almanca yazın derslerinde bilhassa yazınsal eserlerden uyarlama çizgi romanların kullanılabilirliğini ortaya çıkararak, öğrenenlerin dilsel ve kültürel yeterliliğini geliştirecek bir ders modeli tasarlamaktır. Bu bağlamda çizgi romanların, Almanca Öğretiminde Edebi Metinler adlı ders kapsamında kullanılabilirliği, dersin nasıl tasarlanabileceği ve hangi beceri alanlarını geliştirmenin mümkün olabileceği sorularına cevap aranmıştır. Bu soruları cevaplayabilmek için, çalışma nitel bir araştırma olarak desenlenmiş, eğitimde müfredat, ders kitabı ve benzeri dokümanların incelenmesinde uygun görülen doküman inceleme yöntemi esas alınmıştır. Ders modeli hazırlama aşamasında uyarlama çizgi roman 'Anne Frank'ın Hayatı' incelenmiş, müfredata uygunluğu araştırılmış, Avrupa Ortak Dil Çerçevesi kapsamında seviye ve metin çalışması belirlenmiş, uygulama örnekleri sunulmuştur. Ders modelinden elde edilen dilsel ve kültürel becerilere yönelik veriler bulgulanmıştır. Araştırma sonucunda, çizgi romanın yabancı dil öğretiminde eğitici potansiyelinin yüksek olduğu, öğrenenlerin temel dil becerilerinin, kültürel becerilerinin, medyalar arası ve metinler arası yetilerinin gelişimine katkı sunabileceği saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmanın sonuç bölümünde öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design a lesson model that might improve the linguistic and cultural competence of the learners through manifesting the utility of comics especially those which are adapted from literary texts in German literature classes. In this context, to the questions such as the utility of comics within the scope of the course titled Literary Texts in German Teaching, how the course can be designed and which skill areas it is possible to develop are sought for answers. In order to answer these questions, the study is designed as a qualitative research, and the document analysis method which is the proper method for the examination of the curriculum, textbooks and similar documents in education is taken as a basis. At the stage of preparing a lesson model, the adaptation comic“Das Leben von Anne Frank”was examined, its suitability to the curriculum was investigated, level and text work were determined within the scope of the Common European Framework of Reference, and the application examples were presented. The data on linguistic and cultural skills obtained from the lesson model were discovered. As a result of the research, it is established that the educational potential of comics in foreign language teaching is high and it can contribute to the development of learners' basic language skills, cultural skills, inter-media and intertextual abilities. In accordance with the findings obtained from the research, suggestions were developed in the conclusion part of the research.