Toplumun koruyucu aile uygulamasına ilişkin bilgi görüş ve değerlendirmeleri
Views, knowledge and evaluation of community about family foster care
- Tez No: 160394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNAY İL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile Refahı, Çocuk Refahı, Koruyucu Aile Uygulaması, Family Welfare, Child Welfare, Family Foster Care
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, korunmaya muhtaç çocuklara yönelik bakım modellerinden biri olan koruyucu aile uygulamasına ilişkin toplumun bilgi, görüş ve düşüncelerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini Ankara İli Çankaya İlçesi'nde oturan alt, orta ve üst sosyo-ekonomik düzeye sahip, 18 yaş üstü, evli veya bekar, çalışan ya da çalışmayan 150 kadın oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan soru kağıdı yardımı ile Ocak 2005 ile Mart 2005 tarihleri arasında söz konusu örneklem birimindeki katılımcılardan toplanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların yaş, medeni durum, öğrenim düzeyi, gelir düzeyi ve diğer sosyo-demografik özellikleri ile birlikte, korunmaya muhtaç çocuklar ve koruyucu aile uygulamasına dair bilgi ve değerlendirmeleri tespit edilerek, sosyo-demografik özelliklerinin koruyucu aile olma eğilimlerine etkisi ortaya konulmuştur. Araştırmaya katılan ve araştırmanın örneklemini oluşturan 150 kadın katılımcının sosyo-demografik özelliklerine bakıldığında; çoğunluğunun evli, memur olarak çalışan ve çocuklu kadınlardan oluştuğu görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların yandan fazlası, yüksek öğrenim görmüş, kentte doğmuş ve uzun süredir kentte hayatını devam ettiren kadınlardan oluşmaktadır. Katılımcıların hemen yansı 1 milyar TL altında aylık gelire sahip iken, geri kalan yansı ise 1 milyar TL üstü aylık gelire sahiptir. Bununla birlikte, eğitim durumu yükseldikçe gelir durumu da yükselme göstermektedir. Araştırmadaki evli olan 106 katılımcının eşleri de kendileri ile benzer sosyo-demografik özelliklere sahiptir. Araştırmaya katılan katılımcıların büyük çoğunluğu, boş zamanlarında ve arkadaşları ile birlikte iken ev içi faaliyetlerle uğraşmaktadır. Bu çalışma sonucunda, toplumun korunmaya muhtaç çocuklar ve koruyucu aile uygulaması hususunda bilgi düzeylerinin düşük olduğu, eğitim düzeyi yükseldikçe bu durumun olumlu yönde değiştiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, toplum tarafındanm koruyucu aile uygulamasının kurum bakımına nazaran daha fazla uygun görüldüğü ortaya çıkmıştır. Araştırmada, deneklerin çoğunun koruyucu aile olmak istememelerinde ekonomik yetersizliklerin etken olduğu, evli kadınlara nazaran bekar kadınların koruyucu aile olmaya daha istekli oldukları tespit edilmiş, araştırmadaki evli kadınların çoğu, koruyucu aile olmak istemeleri dahilinde eşlerinden destek görmeyeceklerini ifade etmiştir. Araştırmada ayrıca, katılımcıların büyük çoğunluğu, koruyucu aile uygulamasının ülkemizde yaygınlaşmamışında çalışma ve tanıtım yetersizliğini neden olarak göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to define the opinion, thoughts and knowledge about the family foster care which is a type of child care for the care of children who need to be protected and care. Specimens of this research consisted of 150 women who are single or married, working or not- working and above 18 years old and live in Çankaya a county in Ankara, come from different socio-economic conditions. The data of the research obtained by the questionnaire form that was specially designed by researcher and the form was distributed to the participating specimens between January and March of 2005. Women participating in the research were analyzed respect their age, education level, economic level, other socio-demographic properties and opinion, knowledge and evaluation about family foster care. According to the data obtained the effect of socio- demographic properties on the tendency to be a foster family was achieved to define. By looking at the socio-demographic properties of participants of research comprised of 150 women it can be seen that the majority is married and generally have a child and work as officer. In addition to these, more than half of the participants have university education, born in a city and live in city for a long time. Half of the participants have less than 1 million YTL montly incomes and the remaining have monthly income more than 1 million YTL. Also monthly income increases proportionally to education level. Moreover husbands of 106 of the participants have the same socio-demographic properties with their wife. The majority of the participants deal with house works at their spare time and when they are with their friends. As a result of this research the knowledge of the community about family foster care and children who need protection was found to be low. And this is affected positively by increasing education level. However it is found that community consents family foster care more positive in compare to institutional care settings. In addition to thesethe majority of the specimens showed the economic insufficiencies as a reason not to want to be a foster family, single women have much more tendency to be foster family, the generality of the married women said that their husbands does not support them when they become a foster family. Finally it is found that presentations and works for this service type is not sufficient to make it widespread in Turkey.