Sosyo-bilişsel ve politik iletişim süreçleri açısından bir söylem evreni olarak küreselleşme ve kollektif bir aidiyet biçimi olarak ulusal kimlikler üzerine eleştirel bir söylem analizi
A critical discourse analysis on globalization as a discourse universe in terms of socio-cognitive and political communication processes and on national identities as a from of collective belonging
  1. Tez No: 160395
  2. Yazar: ŞEREF ULUOCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN GÖRGÜN BARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çok yönlü hermeneutik düşünümsellik, söylem, bağlamsa! rizom modeli, bulanık mantık, ulusal kimlik, küreselleşme, kimiikleşme modeli, multiway hermeneutic reflexivity, discourse, conceptual rhyzom model, fuzzy logic, national identity, globalization, identification model
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
“Sosyo-Bilişsel Ve Politik İletişim Süreçleri Açısından Bir Söylem Evreni Olarak Küreselleşme Ve Kollektif Bir Aidiyet Biçimi Olarak Ulusal Kimlikler Üzerine Eleştirel Bir Söylem Analizi”başlıklı çalışmamız, küresel alan olarak nitelendirilen bir alandaki, kültürel akışlar karşısında, ulusal kimlik kategorilerinin, metodolojik ve sosyo-politik açılardan ne türden bir kavramsal çerçeve içinde değerlendirilebileceğine ilişkin bir“model”oluşturma çabasına dayanmaktadır. Bu çabamızın gerektirdiği perspektifler, bilgi sosyolojik bir bakış açısından hareketle oluşturulmaya çalışılmış, tarihsel, kültürel biçimlerin insan düşüncesini ne şekilde biçimlendirdiğine yönelik bir çaba olarak bu perspektiften, günümüzde tartışılmaya başlanan epistemolojik ve ontolojik dönüşüm iddialarının değerlendirilmesinde yararlanılmıştır. Söylem sosyal gerçekliğin özneler-arası“anlamlandırma çerçevelerine karşılık”gelmektedir ve çalışmamızda iki temel metodolojik bakış açısından hareket edilmiştir 1. Eleştirel Söylem Analizi 2. Teorik Model inşası (Grounded Theory) Bulanık bir mantığın ve bağlamsal rizom modelin Türkiye'ye uygulanması noktasında, birey, grup, sivil toplum düzeylerinden, toplumsal ve idari kurumlar düzeyine kadar bilgiye hızlı ulaşılmasını sağlayan ve hızlı kararlar alınmasını gerektiren bir enformasyon ve geri besleme modeline ihtiyacın bulunduğu düşünülmektedir. Toplumun mikro düzeyinden makro düzeylerine kadar, ancak bu türden bir model içerisinde, bilginin temalaştırılarak bütüncül modellerinin oluşturulabileceği ve koordinasyonu sağlayabilecek olan çok yönlü yorumsamacı bir düşünümselliğin ortaya konulabileceği düşünülmektedir. Vem yine ancak bu türden bir model içinden“öteki”nin düşünümselliği içinden kendini okumaya çalışmanın yaratacağı“yabancılaşmadan”kurtulunabileceği,“öteki”üzerine refleksiyonlarla“öteki”nin eksikliklerini de ortaya koyan bir model geliştirilebileceği ileri sürülmektedir. Sosyal bilim felsefesi ve metodolojik açıdan da“uygun tutumun”bu olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
it is believed that only such a model can ensure the introduction of holistic models by theming information and multiway hermeneutic reflexivity which facilitates coordination from the micro level to the macro level of the society. Only this model can lay the foundations for a model which prevents the“alienation”created by the efforts to read oneself within the reflexivity of the“other”and which reveals the deficiencies of the“other”owing to the reflections on the“other”can be introduced. It is thought that this is the“appropriate attitude”from both the perspective of philosophy of social sciences and methodology.