Rana ridibunda (Anura, ranidae)'nın yakın bazı türlerle osteolojik yönden karşılaştırılması
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 16040
- Danışmanlar: PROF.DR. NECLA ÖZETİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1990
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
¦30- V- ÖZET Bu çalışmada izmir civarından toplanan 35 Fana ridibunda örneği (boyalı ve kuru total iskelet), kendisinin doğal bir hibridi olan esculenta ve dana önceleri ridibunda türünün bir alttürü olarak kabul edilen peresi ile osteolojik yönden karşılaştırıldı. Ayrıca diğer bazı Sam türleriyle {iberica. dalmtim. boltsi, camerani.. mcrocnemis, tewporaria ve armlis) de özellikle sayısal veriler bakımından karşılaştırma yapıldı. F. ridibunda' yi esculenta' dan ayıran başlıca osteolojik özellikler: Frontoparietal' lerin orbital kenarlarının anteriorde ki3a mesafede açılım göstermesi; nasal kemiklerin şekli; omurgada genellikle 6. ve 7. omurların dilimli prosöl tip oluşu. F. ridibundd yi peresi' den ayıran farklar ise daha fazladır. Bunlar: Frontoparietal' lerin orbital kenarlarının anteriorde açılım göstermesi; kafatasının daha kısa ve geniş olması; squamosum' un anterior çıkıntı uzunluğunun fazla; interorbital mesafenin daha dar; omosternum' un posteriorda çatallı, radioulna'nm daha kısa oluşudur. Fam ridibunda, squamosum' un anterior çıkıntı uzunluğunun en fazla olması ve frontoparietal kemiklerinin anteriordaki durumu bakımından diğer Fana türlerinden de kolayca ayrılmaktadır. Neticede; ridibunda,. esculenta ve peresi türlerinin birbirlerine diğer Fana türlerine nazaran daha yakın oldukları anlaşılmış ve daha önce başka yöntemler (serolojik ve çaprazlama deneyleri) ile varılan sonuçlar {esculenta' nın melez bir tür olması ve peresi' nin ayrı bir tür olarak kabul edilmesi) bu osteolojik çalışmayla da desteklenmiş oldu.
Özet (Çeviri)
-31- VI- SUMMARY In this study, 35 Fana ridibunda specimens (stained and dry total skeletons), which were collected from the vicinity of İzmir, have been compared osteologically with its natural hybrid form Fam esculents and with Fana peresi form which was previously considered as its subspecies. In addition, further comparisons of numerical data were made with some Eanid forms {iberica, dalmtina, boltsi, camersni, mcrocnemis, te%poraris and srmUs). F. ridibunda is distinguished osteologically from F.esculenta by anteriorly separating orbital edges of frontoparietalia in a short distance, shape of nasals and generally having a notched 6. and 7. centra (notched procel type). There are more differences between F. ridibunda and F. peresi These are; anteriorly separating orbital edges of frontoparietalia, having a shorter and wider skull, having the longer zygomatic process of squamosum, narrower interorbital region, bifurcated omosternum and shorter radius-ulna. F. ridibunda could easily be distinguished from other Ranid species by having the longest zygomatic process of squamosum and anteriorly condition of frontoparietal bones. As a result of our osteological investigation F. ridibunda, esculents and peresi species seem to resemble each other more than other related Ranid species and previous results obtained by other methods (The fact that F. esculents is a hybrid form and the acceptability of F. peresi as a different species) are confirmed with this study too.
Benzer Tezler
- Rana ridibunda (anura-ranidae) kompleksi üzerinde morfolojik, serolojik ve ekolojik araştırmalar
Başlık çevirisi yok
HÜSEYİN ARIKAN
- Buldan Yayla (Denizli) gölündeki Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura: Ranidae)'nın taksonomik incelenmesi
Taxonomic investigation of Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura: Ranidae) from Buldan Yayla (Denizli) lake
DENİZ CENGİZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
BiyolojiAdnan Menderes ÜniversitesiBiyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KURTULUŞ OLGUN
- Göller bölgesi Rana ridibunda (Anura, Ranidae) populasyonlarının beslenme biyolojisi üzerine araştırmalar
Investigations on feeding biology of Rana ridibunda (Anura, Ranidae) populations in lake district
KERİM ÇİÇEK
- Ova kurbağası, Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura, Ranidae)'nın beslenme biyolojisinin araştırılması
Feeding biology and habits of the marsh frog, Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura: Ranidae), inhabiting the Görele river (Giresun)
ZELİHA ÇOLAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
BiyolojiKaradeniz Teknik ÜniversitesiBiyoloji Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. BİLAL KUTRUP
- Göller bölgesi Rana ridibunda (Anura: Ranidae) populasyonlarında yaş-boy, yaş-ağırlık ve boy-ağırlık ilişkilerinin araştırılması
Investigation of the age-length, age-weight and length-weight relationships on Rana ridibunda (Anura: Ranidae) populations of Lake district
UĞUR CENGİZ ERİŞMİŞ