Ova kurbağası, Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura, Ranidae)'nın beslenme biyolojisinin araştırılması
Feeding biology and habits of the marsh frog, Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura: Ranidae), inhabiting the Görele river (Giresun)
  1. Tez No: 170955
  2. Yazar: ZELİHA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİLAL KUTRUP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rana ridibunda, Beslenme Biyolojisi, Besin Paylaşımı, Anura, Giresun VI, Rana ridibunda, Feeding Biology, Food Partitioning, Anura, Giresun VII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Bu çalışmada Görele Deresi (Giresun) Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura: Ranidae) populasyonunun beslenme biyolojisi araştırıldı. 2003 yılının Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yakalanan ve“flushing metodu”ile midesi yıkanan 252 kurbağanın 206'sımn midesinde 1864 av sayıldı. Geri kalan 46 kurbağanın midesinde besin bulunamadı. Mide içeriği sonuçlarına göre, bu kurbağanın özellikle böceklerle (Insecta) beslendiği tespit edildi. Böceklerin kurbağaların %94,17'si tarafından avlandığı ve hem sayısal (%76,13) hem de hacimsel (%64,35) olarak baskın olduğu görüldü. Böcekler içinde Coleoptera, Diptera ve Hymenoptera bireylerinin yüksek oranda olduğu belirlendi. R. ridibunda 'nın diyetinde omurgasız hayvanların yanı sıra Anura bireylerine de rastlandı. Gelişme evreleri arasında beslenme farklılıklarının olduğu, oldukça büyük avların sadece ergin bireylerin midesinden çıktığı ve benzerlik indisi sonuçlarına göre bu üç grup arasında besin paylaşımının olduğu saptandı. Kurbağaların boylan ile avların büyüklüğü arasında bulunan anlamlı pozitif ilişki sonucunda, hayvanın boyunun artmasıyla avladığı hayvanın büyüklüğünün de arttığı tespit edildi (x=0,354, P=0,000). Ayrıca bu türün dişilerinin erkeklerinden büyük olduğu (z=4,955, P=0,000), daha çok sayıda (z=2,729, P=0,006) ve daha büyük avlarla (z=2,076, P=0,038) beslendiği ve aralarındaki bir besin paylaşımının olduğu (Cxy=0,64) belirlendi. Seçicilik indeksi sonuçlarına göre bu kurbağanın Heteroptera (Ej=-Q,72), Ephemeroptera (Ej=-0,56) ve Formicidae (Ej=-0,46) türlerini tercih etmediği, larva evresindeki böcekleri (Ej=0,52) ise tercih ettiği fakat aylara göre değişiklik gösteren diyetinin çevrede bulunan avlarla önemli derecede ilişkili olduğu (x=0,514, P=0,029) görüldü. Tüm bu sonuçlardan yola çıkarak, Rana ridibunda 'nın fırsatçı bir predator olduğu ve etrafında bulunan ve yiyebileceği büyüklükteki hayvanlarla beslendiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Feeding Biology and Habits of the Marsh Frog, Rana ridibunda Pallas, 1771 (Anura: Ranidae), inhabiting the Görele River (Giresun) In this study, the feeding biology of Rana ridibunda population in the Görele River (Giresun) was investigated. Stomach contents of 252 frogs captured in May, June, July, August and September in 2003 were remowed by flushing method. Totally, 1864 individual prey items were identified from the stomachs of 206 frogs. The remaining 46, had no prey items in their stomachs. From the result of the stomach contents, it was found that this frog fed inparticularly on insects which were found predominantly in numerical (76,13%), volumetric (64,35%) and frequency (94,17%) in diet. Coleoptera, Diptera and Hymenoptera had the largest proportions in insects, respectively. Not only invertebrates but also vertebrates (Anuran species) were found in the stomachs of 19 adult frogs investigated. Ontogenetic diet change was determined. To confirm this, rather large prey items were found only in the stomach of adult frogs. According to the degree of the dietary overlap among three different body size groups, it was concluded there was a sharing food resource, partially. It was determined from the significant correlation between SVL and prey size that larger frogs hunted larger preys (x=0,354, P=0,000). It was revealed that female frogs were larger than male frogs (z=4,955, P=0,000) and they fed more (z=2,729, P=0,006) and larger preys (z=2,076, P=0,038) than males. There was a food resource partitioning among them (Cxy~0,64). The electivity index showed that this species avoided from Heteroptera (Ej=-0,72), Ephemeroptera (Ej=-0,56) and Formicidae (Ej=-0,46) and preferred the larval insects (Ej=Q,52). It was found that the diet was fluctuated monthly and was significantly correlated with the prey availability (x=0,514, P=0,029). The results of all analyses suggest that R. ridibunda is an opportunistic predator feeding on the animals which are large as it can swallow and the diet of it depends on the prey abundance in the environment.