Türkiye'de dokunan el dokuması halıların Antalya yöresinde satış koşullarının araştırılması
Evaluation of sale conditions of Anatolian carpets in Antalya region
  1. Tez No: 160440
  2. Yazar: GONCA ÖCAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. LATİF TARAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya - Halı - Kaleiçi- Satış - Koşul, Antalya-Carpet-Kaleiçi-Sale-Condition
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
VI ÖZET Dokumacılık insanlığın en eski sanatlarından birisidir. Bu sanat dalı Türklerin sanat anlayışlarını yansıtmasında en yaygın ve en uygun alanlardan birisi olmuştur. Türkiye'de gerek hammaddelerin çokluğu gerekse dokumacılıkla uğraşan kişilerin yaygınlığı dikkate alınırsa bu sanat dalı ülkemiz için turistik açıdan ekonomik bir değer taşımaktadır. Bu durumdan yola çıkarak ülkemizde dokunan el dokuması halıların, turistik bir şehir olan Antalya bölgesindeki satış koşullarını araştırmak amacıyla planlanan çalışmamızda birebir halı tüccarlarıyla görüşme yapılarak anket uygulanmıştır. Yapılan anketler sonucunda Anadolu'nun birçok yerinde dokumacılık yapıldığı, dokunan halı çeşitleri arasında ise Hereke, Ladik, Kayseri, Yörük, Konya, Milas halılarının fazla satıldığı gözlenmiştir. Bunun yanında yerli halk tarafından Çin ve Afgan halıları da ucuz olmaları bakımından rağbet görmektedir. Desen özelliği olarak genelde geometrik desenli halılar tercih edilmekte olup, halı ebadı göz önüne alındığında ise seccade tipi halıların fazla satıldığı gözlenmiştir. Halı satışlarının fazla olduğu aylara bakıldığında yaz aylarında bir yoğunluk yaşandığı, 2000-2004 yılları arasındaki satış cirolarında bir karşılaştırma yapıldığında ise 2004 yılında diğer yıllara göre bir düşüş gözlendiği, halıya ilginin azaldığı, turistlerin genelde mücevher ve deriden yapılmış ürünlere yöneldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY Weaving is one of the oldest fine arts and it has been used by Turks as a common and widespread way of reflecting their fine art apprehension. When the abundance of the raw material and widespreadness of the weavers are considered, this branch of fine art carries an important echonomical potential for our country. In our study, we aimed to define the sale conditions of the traditional Turkish carpets in Antalya-Kaleiçi, one of the most popular touristic places of Türkiye by interwieving with the carpet traders and by filling questionaires according to their answers. According to the questionaire, traditional cerpet weaving is still popular in various cities of Anadolu and the carpets, especially from Hereke, Ladik, Kayseri, Yörük, Konya and Milas are mostly preferred by tourists from foreign countries. Besides this, the native people usually prefer Chinese and Afgan carpets as these carpets are rather cheap. Most preferable figure in the carpets is the geometrical pattern and foreign tourists tends to buy small carpets in the dimension of seccade. Traders notifiy that there is an increase in the carpet sales especially in summer season, but particularly in year 2004, with respect to the past 3 years there is a decline in total amount of carpet sale. They claim that the interest of tourists for the traditional have decreased and the leather works and jewellery are much more popular for the tourists in these days.