Alfred North Whitehead'e göre açık gelecek düşüncesi ve özgürlük
The open future thought and freedom in Alfred North Whitehead
- Tez No: 160909
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Açık Gelecek, Süreç, özgürlük, Yaratıcılık, Değişim, Open Future, Process, Freedom, Creativity, Change
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ALFRED NORTH WHtTEHEAD'E GÖRE AÇIK GELECEK DÜŞÜNCESİ VE ÖZGÜRLÜK ÖZET Bu tez, Whitehead' in süreç felsefesinin açık gelecek düşüncesini ihtiva ettiğim ortaya koyarak, bu düşüncenin çizdiği alem tasavvuru içinde özgürlüğe ne kadar yer verildiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Açık gelecek düşüncesi, evrende işleyen mekanizmanın değişime ve yeniliğe açık olduğu, bununla birlikte bu evrenin ve geleceğin belirlenebilir bir mahiyetinin olmadığı şeklinde ortaya konabilir. Bu düşünce evrende kapalı ve statik bir yapıdan bahsedilemeyeceği anlamına gelir. Değişim ve yenilik, daima ilerleyen ve yenilenen bir zamansal süreci gerçekleştirdiği için, evrenin dinamik bir sistem olduğunu, geleceğin ise yeniliğe daima açık olduğunu gösterir. Açık gelecek düşüncesi, temel argümanı olarak, alemde özgürlüğün olması gerektiğini savunduğu için, tüm varlıkların da özgür olmaları gerektiğini iddia eder. Alemde determinizme fazla yer vermeyen bu düşünceye göre, alemde yeniliğe doğru yaratıcı ilerleme süreci, varlıkların özgür bir şekilde gerçeklik kazanmaları ile mümkün olmaktadır. Bu sebepledir ki, Whitehead' e göre nihai ilke olan yaratıcılık, özgürlüğün ve yeniliğin de ilkesidir. Whitehead'e göre birer aktüel varlık olan Tanrı ve insan da özgürlükleri ile yaratıcı sürece katılmaktadır. Yüksek düzeyde bilinç sahibi olan insan, bilen ve kişilik taşıyan bir varlık olarak daha geniş bir özgürlük alanına sahiptir. Tanrı ise, alemdeki düzenin kaynağı ve koruyucusu olmakla, alemi sonsuza değin tecrübe edeceği için, Tanrı ve alem sonsuza değin yeniliğin ve yaratıcılığın imkanlarım içinde taşıyacaktır. Whitehead, bu çalışmada ortaya konulduğu gibi, açık gelecek düşüncesinin genel çizgilerini kendi felsefi sisteminde taşımakta ve özgürlük düşüncesinin bu sistemde ne kadar geniş bir şekilde yer aldığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE OPEN FUTURE THOUGHT AND FREEDOM ÎN ALFRED NORTH WHITEHEAD ABSTRACT This thesis, by expaining that Whitehead's process philosophy includes the open future thought, aims to show how much importance give place to freedom in world view. The open future thought can be defended that the system in the world is open to changes and novelties and however this world and future has indeterminable character. This opinion means that a close and static structure can't be mentioned. The change and novelty which always realize the continuing and renewing temporal process indicate the world is a dynamic system and the future is always open to novelty. The open future thought, as its main argument, claims that the freedom must be in the world and so that everything should be free. According tho this thought which doesn't give place determinism in the world, the creative progressing process towards novelty can be possible with the entities that obtain actuality in freedom. For this reason according to Whitehead the creativity which is ultimate principle is also the principle of the freedom and novelty. To Whitehead, God and human who are actual entities, contribute in this creative process. The human who has a high grade conscious have a wider freedom area as an entity who knows and has a personality. On the other hand, God and the world will carry the possibilities of the novelty and the creativity forever in their inside, because of the God who is the source and saver of the order in the world experience this world forever. Whitehead, as puts forward in this research, sustains general principles of open future thought in its own philosophical system and shows how much wide freedom thought takes places in this system.