Farabî'nin ilimler sınıflamasında 'Medenî İlim'în yeri ve değeri
The place of al-İlm al-Madani and it's important in the classification of sciences in al-Farabi
- Tez No: 161042
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Siyaset, Toplum, İlk Başkan, Erdem, Mutluluk, Ehtics, Politics, State, Head State, Will, Virtue, Happiness
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
II ÖZET Farabî'nin İlimler Sınıflamasında Medenî ilim'in Yeri Ve Değeri Farabî, orta çağda yaşamış Türk filozofudur. Felsefenin çeşitli alanlarıyla enine boyuna meşgul olmuştur. Farabî, ilgilendiği problemlere evrensel, hemen herkes tarafından kabul edilebilecek çözümlere ulaşmaya çalışmıştır. İlim, ilimler sistemi ve ilimler sınıflaması ile uğraşmanın yanıbaşında onun esas yoğunlaştığı konular: devlet, siyaset, toplum, ahlak ve mutluluktur. Farabî felsefesinin genel çerçevesi ve nihai hedefi 'medenî' niteliklidir. Eserlerinin en önemlileri bu konu etrafında dönmektedir. Farabî, İhsa'da Medenî ilmi ilimler sınıflamasının son basamağı olarak kaydeder. Bu nedenle Medenî ilim, kendinden önce sistemde yer alan tüm ilimlerin verilerinden yararlanır. Medenî, 'm,d,n' kök harflerinden türemiş aidiyet bildiren bir isimdir. Medenî, medine, medeniyet ve temeddün ile anlam ilişkisi olan bir kelimedir. Bu itibarla medenî, şehre ait, şehirli (kentli), şehirde yaşayan, medeniyete ait ve uygar anlamlarına gelir. Medenî, düşünce yanı olmakla birlikte fakat ağırlıklı olarak insanın pratik yanını ifade eder. Farabî'nin 'medenî ilim'i, genel olarak Aristo'nun Pratik ilimlerine tekabül eder. Farabî, 'medenî' kavramını, devleti ve toplumsal alam kapsayacak şekilde kullanır. Filozofumuz, toplum hayatının zorunluluğunu ifade edenlerdendir. Ona göre toplumsal yaşam, insan için dolayısıyla medenî oluşum için zaruridir. Esasen, bir devlet vesayetinde teşekkül eden toplumsal hayatın zorunluluğu Aristo'ya kadar gider. Medenî ilim, 'kent sakinlerinin uygar topluluklar olarak her birinin fıtri kabiliyet ve istidadı ölçüsünde mutluluğa ulaşmasına vesile olan şeylerin bilgisidir.' Medenî ilim, devlet, toplum, siyaset, devlet başkanı, irade, seciye, erdem ve mutluluk kavramları anlaşılmadan ve her bir kavramın diğerleri ile olan ilişki ağı kavranmadan anlaşılamaz. Bu açıdan çalışmamızın mihveri bu kavramlar etrafında dönmektedir. Bu konu, 'Medenî İlim', Farabî'nin işlediği en önemli temalardan biri olmakla birlikte şimdiye kadar müstakil olarak çok az işlenmiştir. Amacımız bu konuyu gündeme getirerek bunun daha iyi anlaşılmasına bir katkı sağlamaktır. Farabî'nin eserlerini tarayarak bu konuyla ilgili materyalleri derledik ve Medenî ilmi derli toplu incelemeye çalıştık. Ulaştığımız veri ve sonuçların, İslam felsefesi literatürüne bir katkı sağlayacağını umarız.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The Place Of al-Ilm al-Madani And It's Important In the Classification Of Sciences In al-Farabî Farabî was a Turkish philosopher who lived in the Middle Age. He studied on many fields of philosophy. He tried to arrive to the universal solution in the problems he examined. He examined some main subjects like state, society, politics, ethics and happiness and all others like sciences, the system of science and it's classification. The outline and the final purpose of al-Farabi's philosophy had political aspects. His important books are focused on thees aspects. Farabi thinked the political science as a final point in his work called 'Ihsau'1-Ulum'. For this reason, the political science benefits from the data of the former sciences. The word of 'Madani' even though has the aspect of theorical side, it's dominant side is the practical side of human. Farabi's concept of 'Ilm al-Madani' is equal the practical sciences of Aristotle. Farabi uses the 'Ilm al-Madani' as to cover the state and society. He was one of the thinkers who accept the necessary of civil formation for human. The 'Ilm al-Madani' is knowledge of things that take the settelments of the city to the happiness according to their capacity and nature skilfull. This science can be understood only after understanding some concept like state, society, policy, state, free will, character, virtue and happiness and their relations with others. That's way.this study centered thees concepts. In spite of this subject is the important theme in al-Farabi's works it was not studied as a special work. Our aim is to study this subject and make some contributions to be understood it. we hope that this study can make small contribution the Islamic Philosophy literature.