Motivational factors affecting spectator decisions to attend super league soccer games in Turkey
Seyircilerin Türkiye süper liği futbol müsabakalarına gitmelerine etken olabilecek motive edici faktörlerin analizi
- Tez No: 161112
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SETTAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor pazarlaması, seyirci katılımı ve motivasyonları, futbol. vıı, Sport marketing, spectator attendance, spectator motives, soccer
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZ SEYİRCİLERİN TURKİYE SÜPER LİGİ FUTBOL MUSABAKALARİNA GİTMELERİNE ETKEN OLABİLECEK MOTİVE EDİCİ FAKTÖRLERİN ANALİZİ SÖZERİ, Barış Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Settar KOÇAK Aralık 2005, 101 sayfa Türkiye'de spora, özellikle de futbola karşı olan ilgi giderek artmaktadır. Dolayısıyla, spor kulüpleri izleyicilerin sözü edilen ilgilerini kaybetmemelerini sağlamak için insanların neden dolayı spor müsabakalarına seyirci olarak katılım gösterdiklerini ve onları nelerin motive ettiğini belirlemek zorundadır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı Türkiye Süper Ligi futbol müsabakalarına seyirci olarak katılan kişileri katılıma motive eden etkenleri analiz etmektir. Motive edici etkenlerin ölçümü için Trail ve James (2001) tarafından geliştirilen «Motivatinal Scale for Sport Consumption» «MSSC»' nin Türkçe versiyonu olan «Spor Tüketimi Güdülenme Envanteri» «STGE» 3 Süper Lig müsabakasına izleyici olarak katılan 602 seyirciye sistematik örnekleme metodu kullanılarak dağıtılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular göstermiştir ki sporcuların fiziksel becerileri, futbolun estetik güzelliği ve başarma duygusu güdüleri kişilerin futbol müsabakalarına katılma motivasyonlarının açıklanmasında en etkili etkenlerdir. Bir vidiğer yandan, günlük hayattan kaçış ve rahatlama, drama ve sosyal ilişki kurma güdüleri ise Türk futbol izleyicilerini en düşük motive eden etkenler olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmadan elde edilen diğer bir sonuca göre daha sık müsabakalara katılan izleyiciler başarma duygusu ve bilgi edinme güdülerinden daha az müsabaka izleyen seyircilere oranla daha fazla motive olmaktalardır. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre ileri tarih bilet tüketim isteği ilgili toplam varyansın %27'lik kısmı 12 değişkenin 6 tanesinin lineer kombinasyonu ile açıklanmaktadır. Sözüedilen 6 değişken; geçmiş bilet tüketim sıklığı, takıma bağlılık ve fanatiklik durumu ve başarı, bilgi edinme, estetik ve sosyal ilişki kurma güdüleridir. Elde edilen bu bulgular Türk futbol seyircilerinin sporun asıl ürünü olan oyun ile daha çok ilgilendiklerini göstermektedir. Ancak, konuyla ilgili daha önce yapılan çalışma sonuçlan göstermiştir ki oyun harici güdüler (günlük hayattan kaçış, sosyal ilişki) seyrici sayışım etkileyen en önemli etkenlerden birisidir. Buna göre Türk futbol izleyicilerinin spor müsabakalarına gitmeyi bir sosyal ve stress azaltıcı bir aktivite olarak algılamadıklarını söylemek mümkündür. Sonuç olarak, motive edici etkenler spor tüketicilerinin ihtiyaçlarıdır, bu doğrultuda Türk spor kulüpleri müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaklardır. Bunun için ise daha becerili ve yetenekli futbolcular alınmalı, güzel takım oyunu ortaya koymalı ve tüm müsabakaları kazanmak için mücadele etmelilerdir ki müsabakaları izlemeye gelen seyircilerin ilgi ve desteklerini kaybetmesinler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOTIVATIONAL FACTORS AFFECTING SPECTATOR DECISIONS TO ATTEND SUPER LEAGUE SOCCER GAMES IN TURKEY SÖZERÎ, Bans M.S., Physical Education and Sports Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Settar KOÇAK December 2005, 101 pages Interest in sport, especially in soccer has been increasing in Turkey. Consequently, sport clubs should ascertain the reasons why people attend sporting events and what motivates them to attend in order not to lose their interest. From this point; the purpose of this study was to examine the motivational factors affecting spectator attendance of soccer games in Turkey. In order to measure the sport fan motivations of the spectators, the Turkish version of Motivational Scale for Sport Consumption (MSSC) was distributed to 602 spectators in three different Super League Soccer games with the systematic sampling procedure. Results of this study indicated that the physical skills of the athletes, aesthetics related with the game of soccer and the achievement motives are the most effective motives in explaining spectators' decisions to attend soccer games in Turkey. On the other hand, escape, drama, and social interaction motives were found to be the least important motives of the Turkish soccer spectators. The findings of this study IValso revealed that the more frequent ticket consumers' achievement and acquisition of knowledge motivations were higher than the other consumer types in spectator segmentation. Multiple regression analysis revealed that 27 % of the variance in future ticket consumption intentions can be accounted for by the linear combination of 6 of the 12 variables including past ticket consumption frequency, fan identification with the team, and the motives of achievement, acquisition of knowledge, aesthetics, and social interaction. These findings indicated that Turkish spectators are mainly motivated by the core product of the sport, the game itself. However, previous studies indicated that overarching motives (escape, social interaction) should be one of the aspects of the game attendance. Thus, findings of this study showed that Turkish spectators do not perceive the attending a sport game as a social and stress releasing activity. In conclusion, motivations are the needs of the sport consumers, therefore, Turkish sport clubs should try to fulfill the needs of their customers, in this case, acquiring skilled soccer players, playing good team soccer, and playing combatively to win games should be the prerequisites of the sport clubs to not to lose their spectators' interest in following their team from the stadium.