Efficient provision of educational services and public versus private universities: The case of Turkey
Eğitim hizmetlerinin sağlanmasında verimlilik ve Türkiye'de kamu ile vakıf üniversitelerinin bir karşılaştırması
  1. Tez No: 161113
  2. Yazar: ERCÜMENT ÇAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN SARACOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Türk Yükseköğretim Sistemi, Beşeri Sermaye Üretim Fonksiyonu, Kamu ve Vakıf Üniversiteleri, Eğitim Hizmetlerinin Sağlanmasında Verimlilik, Education, Turkish Higher Education System, Human Capital Production Function, Public and Private Universities, Efficient Provision of Educational Services. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZ EGITIM HİZMETLERİNİN SAĞLANMASINDA VERİMLİLİK VE TÜRKİYE'DE KAMU İLE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN BİR KARŞILAŞTIRMASI Çahan, Ercüment Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. D. Şirin Saraçoğlu Haziran 2005, 107 sayfa Bu tezde; Türk yükseköğretim sistemindeki kaynak dağılımım daha verimli hale getirecek bir hükümet politikası önerisi geliştirmek amacıyla, kamu ve vakıf üniversitelerinin beşeri sermaye üretimindeki görece verimlilikleri 1998-2002 dönemi içinde incelenmektedir. Bu amaçla; beşeri sermaye üretim sürecinde, kamu ve vakıf üniversitelerinin akademik kalite ve öğrenci başına harcama değişkenleri üzerine kurulan bir model geliştirilmiş ve model Türk yükseköğretim verileri ile kalibre edilmiştir. Kalibre edilmiş modelin sonuçlan kullanılarak yukarıda adı geçen dönemde Türk yükseköğretim sistemi bünyesindeki kaynakların kamu ve vakıf üniversiteleri arasında verimsiz dağıldığı gösterilmiştir. Çalışmada önerilen hükümet politikasının uygulanmasının, yükseköğretim kaynaklarının kamu ve vakıf üniversiteleri arasındaki dağılımını Pareto optimum kaynak dağılımına yaklaştıracağı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFICIENT PROVISION OF EDUCATIONAL SERVICES AND PUBLIC VERSUS PRIVATE UNIVERSITIES: THE CASE OF TURKEY Çahan, Ercüment M.S., Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. D. Şirin Saraçoğlu June 2005, 107 pages This thesis studies the relative efficiencies of public and private universities in Turkish higher education system in producing human capital output for the economy in 1998-2002 period, by aiming at to propose a resource allocation policy for the realm of higher education to be pursued by the government. For this purpose, it develops a model which is built on the academic quality and per student expenditure variables of the public and private universities in producing human capital output, and calibrates it with Turkish higher education data. The results of the calibrated model have revealed that the resources devoted to higher education were allocated inefficiently between the public and private universities in Turkish higher education system in the above mentioned period. It is shown that the implementation of the government policy, which is proposed by study, helps the higher education market approach to Pareto optimum allocation of higher educational resources between public and private universities.