Discourses of Kemalism and Islamism on the political dimension of EU-Turkey relations
Kemalizm ve İslamcılığın AB-Türkiye ilişkilerinin siyasi boyutu hakkındaki söylemleri
  1. Tez No: 161111
  2. Yazar: SEVGİ ÇİLİNGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN DAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Kimlik Politikaları, Kemalizm, Türkiye İslamcılığı, Avrupa Birliği, Westernization, Identity Politics, Kemalism, Turkish Islamism, European Union. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu tez Kemalizm ve İslamcılığın Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkinin kimlik ve siyasi reform açılarından tanımlanmasını ve değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma, bu düşünce gruplarının konu hakkındaki söylemlerinin değerlendirilmesi için akademik literatür ile Kemalist ve İslamcı entelektüellerin yazı örneklerinin kullanımı yoluyla gerçekleştirilmektedir. Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinin siyasi boyutu ile ilgili olarak demokrasi, insan haklan, azınlık hakları - ağırlıkla Kürt sorunu - ve Kıbrıs konularındaki sorunlar ve AB talepleri açıklanmaktadır. İki yaklaşımın bu konulara bakış açılan ve söylemleri, Batı ve AB 'ye yönelik tarihsel tutumları ile ilintili olarak tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at defining and analyzing the positions of Kemalism and Islamism about the relationship between the European Union and Turkey, with respect to identity and political reform. The study is conducted by the usage of academic literature and examples of the writings of intellectuals from both positions; in order to analyze their discourses on the issue. With respect to the political dimension of EU - Turkey relations, the problems and EU demands on democracy, human rights, minority rights - with emphasis on the Kurdish problem - and Cyprus are explained. The viewpoint and discourses of the two positions on these issues are discussed in relation to their historical attitudes towards the West and the EU.