Turist rehberlerinin Türkiye imajını algılamaları
The perception of the image of Turkey by tourist guides
  1. Tez No: 161116
  2. Yazar: RAHMAN TEMİZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, İmaj, Ülke îmajı, Destinasyon İmajı, Profesyonel Turist Rehberliği, Tourism, Image, Country Image, Destination Image, Professional Tourist Guiding
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET TURİST REHBERLERİNİN TÜRKİYE İMAJINI ALGILAMALARI Rahman TEMİZKAN Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Danışman: Yrd. Doç. Dr. Halil DEMİRER Ocak 2005, 94 sayfa Ülkelerin sahip oldukları imajlar, uluslar arası ilişkilerde son derece önemlidir. Ülke, bir destinasyon olarak ele alındığında, sahip olunan turizm potansiyeli, ekonomik faydalarının yanında ülke imajının düzeltilmesinde de kullanılabilir. Türkiye'nin, kendi inşam tarafından nasıl algılandığı ve nerede görüldüğü önem kazanmaktadır. Bu noktada, gelen turistlere ülkeyi tanıtan, ülke halkım temsil eden ve her an ziyaretçilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılayacak pozisyonda bulunan profesyonel turist rehberleri önemli rol oynamaktadırlar. Profesyonel turist rehberlerinin, Türkiye imajım algılamaları, Türkiye'nin, turistik bir destinasyon olarak, olumsuz yönlerinin tespit edilmesi ve düzeltilmesi açısından önemlidir. Bunun yanı sıra profesyonel turist rehberlerinin turistlere yansıttıkları imaj hakkında ipuçları içermektedir. Bu bağlamda, ülke imajı oluşumunda hassas bir yere sahip olduğu düşünülen, profesyonel turist rehberlerinin seçimi ve eğitimi önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, profesyonel turist rehberlerinin, Türkiye imajım nasıl algıladıklarını tespit etmektir. Çalışmanın teorik çerçevesinde genel olarak imaj, destinasyon imajı, ülke imajı, Türkiye'nin genel ve turistik imajı, Türkiye'de profesyonel turist rehberlerinin eğitimi, rolleri, ve Önemleri konularına açıklık getirilmeye çalışılmaktadır. Çalışmanın alan araştırmasında elde edilen bulgulara dayalı olarak, profesyonel turist rehberlerinin, Türkiye'nin, genel ve turistik imajı ile ilgili algılan ve bu algıların oluşmasında etkili olan demografik özellikleri incelenmektedir. Rehberlerin, Türkiye hakkında çeşitli düşünceleri ortaya koyulmaktadır. Son bölümde ise, rehberlerin algıladıkları Türkiye imajı sonucuna dayalı olarak, Türkiye'nin imajının olumlu yönde değişim göstermesi için yapılması gerekenler önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE PERCEPTION OF THE IMAGE OF TURKEY BY TOURIST GUIDES Rahman TEMİZKAN Department of Tourism and Hotel Management Master of Science Supervisor: Assistant Prof. Dr. Halil DEMİRER Ocak 2005, 94 Pages Images of countries are highly important for the interactional relationships. Tourism can be used as an image corrective agent, besides its economical beneficials, if a country is taken up as a destination. It has gained importance that how the image of Turkey is being perceived and being located in minds of its own people. In this respect, professional tour guides promoting the country, representing the people and always meeting the needs and wants of the visitors have played a vital role. The perception of professional tour guides is significant to detect and correct the negative aspects of Turkey as a tourist destination. In addition, it includes clues about images being reflected to tourists by tour guides. Having a sensitive place in images of the countries, the selection and education of the professional tour guides is getting important. The main aim of this study is to determine perceptions of professional tour guides. In theoritical frame, subjects like, image in general; destination image; country image; Turkey's general and touristic images; education, roles and importance of tour guides in Turkey are clarified. The perception of tour guides on general and touristic images of Turkey and demographic features of guides is examined. The opinion of guides about Turkey is found out. In the last section, some suggestions are given to develop the image of Turkey.