Ortaöğretim öğretmenlerinin kariyer sorunları (Sakarya ili örneği)
Career development problems of teachers' at secondary schools (the case of Sakarya province)
  1. Tez No: 161149
  2. Yazar: MERAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer, kariyer sorunları, meslek, öğretmenlik mesleği, öğretmenlerin kariyer gelişimixıv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez özeti Tezin Başlığı: Ortaöğretim Öğretmenlerinin Kariyer Sorunları (Sakarya ili örneği) Tezin Yazarı:Meral ŞAHINDanışman: Yrd.Doç.Dr.Hasan Basri GUNDUZ Kabul Tarihi; 02.06.2005Sayfa Sayısı;15(ön kısım) + 213(tez) +5(ekler) Anabilimdalı: Eğitim Bilimleri Bilimdalı:Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bu araştırma ile ortaöğretim öğretmenlerinin kariyer gelişimlerinde yaşadıkları sorunların saptanması amaçlanmaktadır. Öğretmenlerin kariyer gelişimleri süresince hangi sorunları yaşadığı, bu sorunların hangi kişisel (bağımsız) değişkenlere göre farklılaştığı ve değişkenlere göre öğretmenlerin farklılaştığı önemli noktalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, tarama türünde bir araştırma olup önce ilgili literatür taranmış, daha sonra veriler araştırmacı tarafından geliştirilen beşli likert tipi ölçek ile toplanmıştır. Araştırmanın evreni Sakarya ili merkez ilçesindeki ortaöğretim okullarında görev yapan 300 öğretmenden oluşmaktadır. Elde edilen işaretlenmiş anket formları SPSS 11.0 paket program ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Öğretmenlerin genel görüşleri çapraz tablo (Crosstabs) analizi yapılarak, frekans (n) ve yüzde (%) değerleri ile verilmiştir. Ayrıca kişisel değişkenlere göre, medeni durum, cinsiyete göre farklılığı belirlemek için t testi, yaş, branş, kıdem, çocuk sayısı, mesleği seçme nedenleri, eğitim durumu, çalışılan okul türüne göre farklılığın kaynağı için tek yönlü varyans analizinin parametrik olmayan karşılığı Krukall-Wallis H testi kullanılmıştır. Krukall-Wallis H testi sonucunda farklılığın belirlediği değişkenlerde bunun kaynağının tespiti için Mann Whitney U Testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Sonuçlar bu bağlamda yorumlanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin; yarısının okullarındaki yöneticilerin mesleki çalışmalarını ve yaratıcı fikirlerini desteklemediklerini, büyük çoğunluğunun öğretmenlik mesleğinin, iş yaşamıyla ilgili beklentilerine cevap verebilecek bir meslek olmadığını, yarısının öğretmenlik mesleğindeki kademeli öğretmenlik sisteminin (aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen) öğretmenleri gelişmeye güdülemeyeceğini, tamamına yakınının, kendilerini mesleki anlamda geliştiren öğretmenlerin adaletli bir şekilde ödüllendirilmediğini, büyük çoğunluğunun okullarında mesleki öğrenmeye yönelik grup ve takım çalışmalarının yapılmadığını, yarısının okullarındaki yöneticilerin mesleki çalışmalarını ve yaratıcı fikirlerini desteklemediklerini, yarısının ders programlarının gerektirdiği yoğunluğun mesleki gelişimlerini engellediğini, yarısından fazlasının ders programlarını belirleyememelerinin kariyer gelişimleri için engel teşkil ettiğini düşündükleri görülmektedir. Araştırma sonucunda öğretmenin kariyer gelişim sürecinde yaşadığı sorunlarda; öğretmenlerin medeni durumlarının, çocuk sayılarının, mesleği seçme nedenlerinin ve çalıştıkları okul türlerinin önemli değişkenler olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda yapılan önemli öneriler şunlardır; öğretmenleri mesleki alanda gelişmeye özendirmek için performans değerlendirmeye dayalı bir denetim sistemi oluşturulmalıdır. Kariyer gelişiminde öğretmenin performansının değerlendirilmesi, meslekteki kıdemi yerine kendisinden beklenenlerin ne ölçüde gerçekleştiği ölçüt alınarak yapılmalıdır. Araştırmada elde edilen bulguların Türkiye'de eğitim kurumlarının ortaöğretim kademesinde bulunan öğretmenlere ışık tutacağı, kariyer gelişimlerinde karşılaştıkları sorunların aşılmasına katkıda bulunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute Of Social Sceinces Abstract Of Master's Thesis Title of the Thesis:Career Development Problems of Teachers' at Secondary Schools (The case of Sakarya province)AuthortMeral ŞAHINSupervisor:Ass.Prof.Dr.Hasan Basri GUNDUZ Date; 02.06.2005Nu. of pages: 15 (pre text)+213 (mainbody) +5 (appendices) Department:Education Subfield: Education Management and Auditing Sciences This study aims to determine the problems that in secondary schools' teachers face during their career development. It is tried to be found out what kind of problems teachers face during their career and according to which kind of personal (independent) variables differentiates these problems, and also the important points that teachers varies according to the variables. The research is a screening type research that is developed for quintet likert type scale by the researcher. The space of the research consists of 300 teachers from the secondary schools in the center of Sakarya City. The survey papers are evaluated statistically analyzed in SPSS 1 1.0 package software. General opinions of the teachers are given with their frequency (n) and percentage values obtained by evaluating them with Crosstabs analyze. Moreover, according to individual changes, maritual statues,to determine the differences according to sex, age, branch, seniority, the number of children, the reasons of choosing a profession, the eductional state and according the school type that is studied on to find out the source of difference the Krukall-Wallis H test is used. According to the Krukall-Wallis H test results to determine the source that different changes are found out, a comparison has been made with the Mann Whitney U test. The results are explained according to this context. This research has shown us that the teachers who participated in this study half of them said that, the directors of their school hadn't supported their professional studies and creative ideas and most of them said that teaching profession hadn't been a profession that had met their need for their hopes, and half of them explainde that, the gradated teaching system(candidate teacher, teacher, expert teacher, headmaster) couldn't build up teachers' motivation and nearly all of them said that the teachers who improved their profession hadn't been rewarded equitable, most of them claimed that, there have been no group or team work in their school and half of them said that, the intensive course programs had blocked their professionl improvement. In the result of the research it is found out that marital status, number of children, reasons for choosing the occupation and the school types that teachers' works hold an important place in problems faced during the career development process. As conclusion, according to the research results these recommends are given; in order to improve teachers' profession and to cause them to take pains over a control system, which is about the evaluation of performance, should be formed. The evaluation of teachers' performance in their career instead of their position on seniority the expectations that are wanted from them must be considered. The findings acquired in this research are believed to enlighten teachers in the secondary schools in Turkey and to contribute in overcoming the problems that they face during their career. Keywords; Career, Career problems, Job, Career Development of Teachers, Teacher xv