4857 sayılı İş Kanununda yıllık ücretli izin hakkı
The right to annual pay vacation in Labour Law No. 4857
  1. Tez No: 161148
  2. Yazar: ADNAN BEDLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, İşveren, İş Hukuku, Yıllık Ücretli İzin Hakkı vı, Worker, Employee, Labour Law, The Right to Annual Pay Vacation. Vll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
4857 SAYILI İŞ KANUNUNDA YILLIK ÜCRETLİ İZİN HAKKI ÖZET Bu çalışmada, yıllık ücretli izin hakkı ilgili mevzuat, yargı kararlan ve öğreti ışığında açıklanmaya çalışılmıştır. Yıllık ücretli izin hakkı, anayasal, kişinin şahsına bağlı ve devredilemeyen bir haktır. İşçi için dinlenme olanağı sağlayan yıllık izin, aynı zamanda çalışma yaşamının önemli konularından birisidir. Çalışmanın ana hareket noktasını 4857 sayılı İş Kanununun yıllık izinle ilgili düzenlemeleri oluşturmaktadır. Bu kanundaki düzenlemelerin yeterliliği sınanırken önceki kanun dönemindeki eksiklikler de göz önünde bulundurulmuştur. Konu detaylandırılırken öğreti ve yargı kararlarına da başvurulmuştur. İlk bölümde kavramın kısa bir tanıtımı yapılmış, sonraki bölümde tarihsel arka planına bakılmıştır. Olgunun Avrupa' daki ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi eş zamanlı olarak incelenmiştir. İlerleyen bölümlerde yıllık ücretli iznin hükümleri, kullanımı ve yıllık izin ücreti gibi konular detaylandınlmıştır. Yıllık izin ücretinin ödenmesinde dikkate alınması gereken ilkeler de belirtilmiştir. Son bölüm, hakkın gereği gibi kullanılmaması durumunda öngörülen müeyyidelere özgülenmiştir. Çalışmada, mevcut kanunun1. ömrünün ne olacağı, mevcut düzenlemelerin gelişen dünyada ihtiyaçlara ne kadar daha cevap verebileceği sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE RIGHT TO ANNUAL PAY VACATION IN LABOUR LAW NO.4857 SUMMARY In this study, the right to annual pay vacation has been tried to investigate by the aid of relevant legislation, court decisions and doctrine. The right to annual pay vacation is an inalienable right and also has constitutional assurance. The vacation which provides possibility to rest for workers is one of the main affairs in working life. This text has been basically centered by the arrangements of the Labour Law No.4857. Not only it has been tested the adequacy of this Law, but also taken consideration deficiencies of former Labour Law. It has been applied to court decisions and doctrine when the subject was explaining. At the first section, there is a short introduction of the concept, and then has been considered its historical background. Historical evolution in Turkey and Europe has been simultaneously searched. At forward sections, judgments of annual pay vacation, its using and pay of vacation has been investigated. Furthermore, the principles of paying vacation were specified. At the last step, penalties against non-compliance and the properties law suits against non-compliance are discussed. One of the main questions of this study is whether this Labour Law can be adequate for a long term in this developing world or not.