Türk halk oyunlarının kökeni
Origin of the Turkish folk dances
- Tez No: 161155
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Dans, Ritüel, Köken, Dance, Ritual, Origin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dans, insanoğlunun kendi ifade etmek için seçtiği ve geliştirdiği ilk araçtır. Bu iletişim aracında insanoğlu bütün vücudunu, bu enstrüman olarak kullanır. Geleneksel danslar olarak nitelendirdiğimiz halk dansları ait oldukları toplumların kültürlerini yansıtan en önemli öğelerdendir. Bir toplumun dansları o toplumu inceleme, tanıma ve araştırmada kullanılacak kaynaklardan, ilk dikkat çekilmesi gereken unsurlardan biridir. Amacımız; a)Dansın doğuşunu araştırmak b)Dansın gelişimini etkileyen unsurları belirlemek c)Bu unsurların Türk halk oyunları üzerindeki etkilerini belirlemek d)Günümüz Türk halk oyunlarının değişen fonksiyonlarını belirlemek.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Origin of the Turkish Folk Dance Author: Eda YATMANSupervisor: Asist. Prof. Türker EROGLU Date: 28.06.2005Nü. of pages: VI + 82 + 7 Department: Turkish Language and Literatüre Subfield: Folklore Dance that humankind and society selected consequently and developed constantly for şelf expression is first means. Humankind make use of their ali body as any instrument in this communication instrument. Folk dances that we characterized as traditional dances, is öne of the important component in which is projected societies's cultures that they belong. A society's dances are made use of that society observing, recognition and exploration. This is an important subject. Our aim: a-) To searh dance's first birth b-) To determine elements that effect dance's evolution. c-) To determine effects of Turkish folk dances. d-) To determine changing functions of Turkish Folk Dances on nowadays.