I.İznik konsilinin Hıristiyan teolojisindeki yeri ve önemi
The firs nicea council's place and importance in Chiristian theology
  1. Tez No: 161168
  2. Yazar: MÜRSEL ÖZALP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Konsil, İznik Konsili, teslis, İsa Mesih, Aryüsçülük, Council, Nicaea Council, Trinity, Jesus Christ, Arianism VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tezi Tezin Başlığı: I. iznik Konsili ve Hıristiyan Teoloj isindeki Yeri ve Önemi Tezin Yazarı: Mürsel Özalp Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fuat AYDIN Kabul Tarihi: 03. 09.2005 Sayfa Sayısı: 1 1 1(VI ön 105) Anabilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı: Dinler Tarihi İlk ökümenik konsil olarak kabul edilen I. İznik Konsil'i, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh'tan oluşan teslis akidesini Ortodoks akide olarak belirlemiş, bunun yanında kiliseye, ibadete, ve din adamlarının yetkilerine dair kararlar almıştır. Tez bir giriş, üç bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Birinci bölümde genel hatlarıyla Hıristiyanlığın ilk üç asırdaki tarihi gelişimi ele alınmış, İznik Konsil'i öncesi Hıristiyan teolojisinin teşekkül dönemi, ilk ihtilaflar ve ayrılıklar, ilk dönem kristoloji anlayışları verilmiştir. İkinci bölümde İznik Konsili'nin toplanmasına sebep olan gelişmeler, tartışmada taraf olanların görüşleri, İznik Konsili'nin toplanışı ve konsildeki tartışmalar üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise konsilde alman kararlar ve konsilin sonuçları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social SciencesAbstract of Master's Title of the Thesis: The First Nicaea Council's Place And Importance In Christian Theology Author: Mürsel Özalp Supervisor: Assistant Prof. Dr. Fuat AYDIN Date: 03. 09. 2005 Nu. of pages: 111 (VI pre-text + 105) Department: Philosophy and Religion Science Subfield: History of Religion The First Nicaea Council which accepted the first ecumenical council set forth the doctrine of the trinity and made a decision belonging to the chuch, service and clergy. This thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. The religious and political developments of Christianity in its first three centuries, the formation of Christianity, the first controversies and disagreements and early period Christologic understandings prior to the Nicaea Council have been addressed In chapter one. In chapter two, occurrences as a result of the Council, contrary beliefs, opening the Council and controversies in the Council have been examined. In the final section, İ have analysed the canons and conclusions of the Council.