Fetal iyiliğin ve doğum şeklinin belirlenmesinde optimal yöntem
  1. Tez No: 161169
  2. Yazar: ENGİN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Heretizm, Tarikat, Dominiken, Vaaz, Misyon, Engizisyon, Heretism, Order, Dorninican, Preaching, Missionary, Inquisition VI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi Tezin Başlığı: Bir Katolik Tarikatı Olarak Dominikenler Tezin yazan: Betül Tarakçı Danışman: Yrd. Doç.Dr. Fuat AYDIN Kabul tarihi: 02.09.2005 Sayfa sayısı: 1 37 (V ön 132) Anabilim Dalı: Felsefe Ve Din Bilimleri Bilim DalnDinler Tarihi Bu çalışmanın konusu XIII. yüzyılda Katolik kilisesinin yozlaşmış din anlayışına alternatif olarak doğan ve dilenci tarikatların önde gelenlerinden biri olan Dominiken tarikatıdır. O dönemde var olan diğer tarikatlardan farkı ve kiliseye etkisi araştırılmıştır. Çalışma ortaçağla sınırlı tutulduğundan Dominikenlerin günümüzdeki faaliyetlerine değinilmemiştir. Birinci bölümde XIII. yüzyılın sosyal ve dini dinamikleriyle bağlantılı olarak Katolik Dominiken tarikatının kuruluşu ve yapılanması incelenmektedir. Akabinde tarikat ihvanının 'doktrin vaizi' olarak yetiştirilmeleri vurgulanarak, dönemin entelektüel çalışmalarına ve misyon faaliyetlerine katkıları sergilenmektedir. Son olarak, yaşadığımız muhitin bir parçası olması itibarıyla tarikatın İstanbul'a gelişleri, yerleşimi ve kiliselerine de değinilmiştir. Bu çalışma ile, ülkemizde çalışılmamış olan Dominiken tarikatının ortaçağın ilim dünyasına yaptığı katkılar, özellikle K.Afrika'daki misyon faaliyetleri ve engizisyon mahkemelerinde görevlendirilmesi kısaca ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Title Of Thesis: Order of Preachers: Dominican Church as a Part of the Catholics Author: Betül Tarakçı Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Fuat AYDIN Date: 02.09.2005 Nu of Papers: 137 (V ön 132) Department: Philosophy And Religion Sciences Subfield:History of Religions Subject of this study is Dominican order which was established in the 13th century as a reaction to the degenaration of the Catholic church. ît questions the order's difference from others and its influence on the church in this period. The study covers only middle ages, thus, Dominican order's recent activities are not mentioned. İn first part the foundation and evolution of the Catholic Dominican order is investigated in connection with social and religious life in the 13th century. Subsequently, the thesis touchs the order's intellectual and missionary activities in this period and focuses on the culture of raising the friars as 'doctrine preachers'. By virtue of being a part of our cultural domain, it also explores on the arrival and establishment of Dominican churches in Istanbul. With this study, friars' contribution to the middle age intellectual world and missionary activities particularly in N. Africa are analysed. Also their appointments to the inquisition courts is briefly explained.