İnanç turizmi potansiyeli açısından İznik'in değerlendirilmesi
The potential analysis related to religious tourism of İznik
- Tez No: 206673
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEBAHATTİN KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, İnanç Turizmi, İznik, Ekümenik Konsil, Nikaia, Tourism, Religious Tourism, Iznik, Ecumenical Council, Nikaia
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnanç turizmi potansiyeli açısından İznik'in değerlendirilmesi isimli yükseklisans tez çalışmasının amacı, İznik'in inanç turizmi bakımından uluslararası turizmhareketliliğini sağlayacak yeterli turizm arzına sahip olup olmadığının araştırılmasıdır.II. Vatikan Konsili'nde Kutsal Şehir olduğu Hıristiyanlarca kabul edilen İznik (Nikaia),Hıristiyan dünyasında özel bir yere sahiptir.Çalışmanın birinci bölümünde inanç ve turizm kavramların ilişkisine değinilmiş,inanç turizminin tanımı ve özellikleri ele alınmış, inanç turizmi açısından dinler vegelişimi incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde İznik ile ilgili genel ve kültüreldeğerlere ait bilgiler verilmiş, İznik'te gerçekleştirilen I. ve VII. EkümenikKonsilleri'nin nedenleri ve sonuçları incelenmiştir.Çalışmanın uygulama bölümünde üç ayrı bakış açısından inceleme yapılmıştır.Birinci araştırma, yerel halkın inanç turizmi hakkındaki düşünceleri ve yabancıturistlere bakış açıları ifadeler verilerek belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci araştırma,yabancı turistlerin İznik ve inanç turizmine bakış açıları ifadeler verilerek belirlenmeyeçalışılmıştır. Üçüncü araştırma, A grubu seyahat acentalarının İznik'i inanç turizmi turprogramlarına alıp almadıkları ve alıp almama nedenlerinin neler olduğu tespitedilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda İznik halkının uluslararası turizmhareketliliğinde varış yeri olarak İznik'in isminin ön plana çıkması ve yoğun turizmakımına uğraması konusunda isteklidirler. Yabancı turistlerinde inanç turizmikapsamında İznik'in muhakkak görülmesi gerektiği, acentaları ise İznik'i turprogramlarına katma eğiliminde olduklarını, fakat talepteki yetersizlik ve konaklamaproblemlerinin yoğun yaşandığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this master thesis called the potential analysis related to religioustourism of Iznik, is to search whether Iznik has international tourism potential enoughor not for the religious tourism. Iznik (Nikaia) has a very private place for the Christianpeople and was accepted holy country at Second Vatican Council.In the first chapter of this thesis, the relationship between religious belief andtourism was discussed and mentioned about the definition of religious tourism and itsproperties. Religions and their development were analyzed in terms of religious tourismin this chapter. In the second chapter, information about Iznik in general and culturalvalues was given and analyzed causes and effects of I. and VII . Ecumenical Councilsheld in Iznik.In the application part of this thesis, the analysis was done in three stages. In thefirst stage, thoughts of the local people about religious tourism and their point of viewsto foreign tourists were tried to determine. In the second stage, thoughts of foreigntourists about Iznik and their point of views to religious tourism were tried to determine.In the last stage of the study, tried to determine whether A group travel agenciesinclude Iznik in their tour program related to religious tourism or not and reasons whythey include Iznik or not.In conclusion, Iznik people want that name of Iznik must come to the fore forinternational tourism and lots of tourists must visit Iznik. Foreign tourists think thatIznik must be seen absolutely and travel agencies are tend to include Iznik in their tourprogram, but they indicates that there is not enough demand for Iznik and there areproblems related to accommodations.