Fayda aralığı temelli etkileşimli grup karar verme yöntemi ile MES paketi seçimi ve bir uygulama
MES selection with using multiple attribute group decision making with incomplete informaiton
  1. Tez No: 161170
  2. Yazar: HALİL ŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM ÇİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: MES, Grup Karar Verme, Fayda Aralığı Temelli Etkileşimli Grup Karar Verme Yöntemi, Kısmi Bilgiıx, MES, Group Decision, Multiple Attribute Group Decision Making, Incomplete Information
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“FAYDA ARALIĞI TEMELLÎ ETKİLEŞİMLİ GRUP KARAR VERME YÖNTEMİ İLE MES PAKETİ SEÇİMİ VE BİR UYGULAMA”Tezin Yazarı: Halil ŞEN Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim ÇİL Kabul Tarihi: 29 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı:x(ön kısım)+75(tez)+l 2(ekler) Anabilim dalı: İşletme Bilim dalı : Üretim Yönetimi ve Pazarlama Üretim İcra Sistemleri (Üretim Yönetim Sistemleri, MES), üretim ve iş seviyeleri arasındaki bağı oluşturan ve yatay bütünleşmeyi olanaklı kılan bir kavramdır. MES sistemleri siparişin alınmasından ürünün teslimine kadar tüm süreci başarmak için esas olan üretim aktivitelerinin gerçek zamanlı durumlarını verir. MES 'in temel fonksiyonları kaynak tahsisatı ve durumu, operasyonlar/ayrıntılı çizelgeleme, üretim birimlerine görev dağıtımı, doküman kontrolü, veri toplama/edinme, personel yönetimi, kalite yönetimi, ürün takibi/izlenebilirliği, bakım yönetimi, süreç yönetimi ve performans analizidir. Pazardaki birçok MES yazılım sistemi bu fonksiyonlarda farklılık gösterir. Bazıları sadece birkaç fonksiyonu içerirken, bazıları tüm fonksiyonları içeren karmaşık mimarilere sahiptir. Bu MES kurulumu, uygulanması ve uyarlanması sırasında firmaların karşısına MES seçim problemi olarak karşısına çıkar. Birçok firma birçok çözüm aranan problemin karmaşıklığı nedeniyle grup karar verme yöntem ve tekniklerini kullanmaktadır. Biz bu tezde MES seçim problemi için kısmi bilgi ile fayda aralığı temelli etkileşimli grup karar verme yöntemini kullandık. Karar vericilerin kısmi bilgilerini kullanmamızın nedeni grup üyeleri için tercihlerini kesin ifadelerle ifade etme zorluğudur. Bu yöntemin ana adımları şu şekildedir. (1) Her bir karar vericiden tercih bilgilerini kısmi bilgi şeklinde ifade etmeleri istenir. (2) Fayda için aralık tipi gösterim kullanılır. Kriterlerin ağırlıkları da aynı şekilde gösterilir. (3) Grup uzlaşmasının elde edilmesinde etkileşimli izlek uygulanır. Bu karar vericilere grubun fayda aralığı ile karşılaştırarak kendi fayda bilgisini değiştirmesi etmesini ve tamamlamasını kolaylaştırır. Kriter ağırlıkları içinde aynıdır. (4) Kriter ağırlıklarının aralık bilgilerinin kısıtlan oluşturdu lineer programlama tekniği kullanılarak grubun ikili baskınlık ilişkileri elde edilir. Bu çerçevede MES kavramı ve fayda aralığı temelli etkileşimli grup karar verme yöntemi incelenmiş ve bir uygulama ile MES seçim probleminin çözümüne bu teknik bir öneri olarak sunulmuştur
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sakarya University Institute of Social Sciances Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis: MES SELLECTION WITH USING MULTIPLE ATTRIBUTE GROUP DECISION MAKING WITH INCOMPLETE INFORMATION. Author: Halil ŞEN Supervisor: Assis. Prof. Dr. Ibrahim ÇİL Date: 29 July 2005 Nu. of pages:x(pre text)+75(main body)+12(appendinces) Department: Business Administration Subfield : Production Managment and Marketing Manufacturing Executive Systems (MES) is the concept which creates the link between the manufacturing and the business levels therefore allowing vertical integration. MES systems provide real-time on the status of the production activities essential for success, covering the entire process from receipt of the order to the delivery of the product. The main functions of the MES are resource allocation and status, operations/detail scheduling, dispatching production units, document control, data collection/acquisition, labor management, quality management, process management, maintenance management, product tracking and genealogy, performance analysis. Many MES software systems are having difference in these functions, are in the market and some of them include some of these some functions but some of them have a complex infrastructure besides including all of these functions. This cause a MES selection problem for the companies who want to implement MES. Many organizations use the group decision making techniques and procedures because of the problem's complexity. In this thesis we use an interactive procedure for multiple attribute group decision making (MAGDM) for the MES selection problem with incomplete information. We use decision makers' incomplete information because it is difficult for group members participating in the decision making process to articulate their preferences with cardinal values. The main properties of the procedure are: (1) Each decision maker is asked to express his/her preference in relation to an additive value model with incomplete preference statements. (2) A range typed representation method for utility is used. The range-typed utility representation makes it easy to compare each group member's utility information with a group's one and to aggregate each group member's utility information into a group's one. Utility range is calculated from each group member's incomplete information. Attribute weight's range is calculated as the utility range (3) An interactive procedure is provided to help the group reach a consensus. It helps each group member to modify or complete his/her utility with ease compared to group's utility range. And also same for the attribute weight (4) Group's pair wise dominance relations established with group's utility range by using a separable linear programming technique and the attribute weights is used as constraints. MES and this technique are examined and for the problem of MES selecting this technique is proposed.