Deniz havacılığında uçus ekibi kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin bir araştırma
Research on crew resource management implementations in navy aviation
  1. Tez No: 161208
  2. Yazar: AHMET GÜZELDERELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN LATİF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip Koordinasyonu, Uçuş Ekibi Kaynaklan Yönetimi, İnsan Faktörü, Karar Verme, İnsan Hatası vıı, Crew Coordination, Crew Resource Management, Human Factors, Decision Making, Human Errorvin
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:Deniz Havacılığında Uçuş Ekibi Kaynaklan Yönetimi Uygulamalarınaİlişkin Bir AraştırmaTezin Yazarı: Ahmet GUZELDERELI Danışman; Yrd.Doç.Dr. Hasan LATİF Kabul Tarihi; 26 Eylül 2005Sayfa Sayısı: VIII(ön kısım)+85(tez)+5(ekler) Ana Bilimdalı: İşletmeBilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Havacılığın başlangıcından itibaren meydana gelen hava aracı kazalarının en büyük nedeninin her zaman insan hatası olduğu ortaya çıkmıştır. Teknolojinin gelişimi ile teknik nedenli kazaların azaltılması sağlanmış, buna karşın insan hatası kaynaklı kazaların azaltılmasında büyük güçlüklerle karşılaşılmıştır. Bu teknolojik gelişim havaaraçlarını kullanmayı kolaylaştırıp pilotlar üzerindeki iş yükünü hafifletirken insan performansı için görünmez tehlikeler oluşturmaktadır. Özellikle karar verilmesi ve müdahalesi gereken kritik durumlarda, gecikme ve hataların oluşumuna neden olmaktadır. Dolayısıyla önemi artan ekip koordinasyonun daha iyi sağlanabilmesi için Uçuş Ekibi Kaynaklan Yönetimi anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, Uçuş Ekibi Kaynaklan eğitimlerinin bir sistem dahilinde uygulanmadığı Deniz Havacılığında görev yapan uçuş ekipleri tarafından Uçuş Ekibi Kaynaklan Yönetimi uygulamalarının ne derecede bilindiğinin ve uygulandığının saptanması ve emniyetli bir uçuşa mani olacak eksikliklerin tespit edilerek çözüm ve öneriler sunmaktır. Bu çalışmada metodoloji olarak anket uygulaması yapılmıştır. Saha çalışması Deniz, Havacılığında görev yapan 68 uçucu üzerinde uygulanmıştır.Uçuculardan Uçuş Ekibi Kaynaklan Yönetimi'nin temel yeteneklerinden iletişim, karar verme, durumun farkında olma, iş yükü yönetimi, liderlik ve standart hareket usulleri hususlarında yapılan uygulamaları Likert ölçeğine göre verilen değişkenlere göre değerlendirmeleri istenmiştir. Analiz sonuçlarına göre uçucuların konuyla ilgili bilgilerinin az olduğu ve kokpit içi uygulamalarda ise problemler yaşadığı tespit edilmiş, uçucuların yönetsel becerilerinin geliştirilmesi maksadıyla Uçuş Ekibi Kaynaklan Yönetimi 'ne ihtiyaç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute Of Social SciencesAbstract of Master's Title Of The Thesis: Research on Crew Resource Management Implementations inNavy AviationAuthor: Ahmet GUZELDERELI Supervisor: Asist. Prof. Hasan LATIF Pate: 26 September 2005Nu. Of pages:vill(pre text)+85(tTiain body)+5(appendices) Department: BusinessSubfield: Management & Organization Since the beginning of the Aviation history, human errors have always been the most critical reason of the aviation mishaps. Although technical sourced mishaps have been reduced with the help of technological innovation in aviation, many problems are been met while trying to reduce the human factored mishaps. However this technological development helps the pilots recovering aircraft more easily than before and lightening the pilots' workload, it also creates unforeseen risky situation for the human performance. It causes latency and misjudgments, in risky situations involving decision making and reacting. Consequently, the understanding of Crew Resource Management has been revealed to establish better crew coordination which has increasing importance. Aim of this study is, to offer proposals and solutions by determining the knowledge, application level of the Crew Resource Management implementations among the Navy aviators who do not implement Crew Resource Management systematically and deficiencies that impede safe flight. Questionnaire application has been made as a methodology in this study. Area study has been questioned on 68 Navy Aviators. Aviators have been requested to evaluate the questions of Crew Resource Management application fundamentals; communication, decision making, situational awareness, workload management, leadership and standard operational procedures, by the given appropriate variables in accordance with the Likert scale. According to the results of the analyses, it is found out that; knowledge of the aviators covering the subject is unsatisfactory, having problems with internal cockpit executions, and to develop the aviators managing abilities, Crew Resource Management is a requirement.