Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre geliştirilen öğretim etkinliklerinin öğrencilerin matematik başarısına etkisi
The effect of the teaching activities developed according to constructivist approach to the success of students' in mathematics
  1. Tez No: 161207
  2. Yazar: SEMA ÖZKALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ZEKİ SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Başansı, Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı, Matematik Öğretimi iv, Success in Mathematics, Constructivist Approach, Teaching Mathematics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Göre Geliştirilen Öğretim Etkinliklerinin Öğrencilerin Matematik Başarısına Etkisi Tezin Yazarı: Sema ÖZKALAYCIOĞLU Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki SAKA Kabul Tarihi: 30 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: V(ön kısım) +56(tez) +35(ekler) Anabilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı: Eğitim Programlan ve Öğretim Son yıllarda eğitim alanında yapılan araştırmalarda, öğrenme-öğretme sürecinde öğrencinin aktif olmasının önemine dikkat çekilmektedir. Bu bağlamda yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı; öğrencilerin, öğrenme sürecine aktif katılarak bilgilerini kendi deneyimlerine dayalı olarak oluşturmaları esasına dayanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, matematik öğretiminde ilköğretim 6. sınıf öğretim programındaki ölçüler ünitesinin; çevre, alan ve hacim hesaplamaları konusunda, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı öğretim etkinlikleri geliştirmek ve bu etkinliklerin öğrencilerin matematik basan düzeyine etkisini belirlemektir. Araştırma, 2004-2005 eğitim öğretim yılında Sakarya ili merkezindeki Büyükgazi İlköğretim Okulu'nun 6. sınıfında öğrenim gören toplam 60 (30 deney, 30 kontrol) öğrenci ile deneme modelinde öntest-sontest kontrol gruplu desene dayalı olarak yürütülmüştür. Aynca yürütülen araştırmada, mülakat ve gözlem teknikleri de kullanılmıştır. Araştırma kapsamında; çevre, alan ve hacim hesaplamalan konusunda yapılandırmacı yaklaşıma göre öğretim etkinlikleri geliştirilmiştir. Bununla birlikte; deney grubunda geliştirilen etkinlikler, kontrol grubunda ise geleneksel yöntem uygulanarak; son test sonuçlarına dayalı olarak iki yöntemin öğrencilerin matematik başansma etkisi irdelenmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak geliştirilen akademik basan testinin güvenirliği 0.97 olarak hesaplanmış ve elde edilen veriler SPSS 10.00 paket programı ile t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Geliştirilen öğretim etkinliklerinin uygulanmasından elde edilen bulgulara dayalı olarak; yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının çevre, alan ve hacim hesaplamalan konusuyla ilgili kavramlann öğretiminde başanyı yükselten bir etkiye sahip olduğu sonucuna vanlmıştır. Araştırma; matematik öğretiminde öğrencilerin kavram yanılgısına sahip olduklan ve anlamakta zorluk çektikleri konu veya kavramlann öğretimi hakkında ve etkili öğrenme ortamlan oluşturulmasmdaki materyal eksikliklerinin giderilmesine yönelik öneriler belirtilerek sonuçlandınlmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's/PhD Thesis Tittle of the Thesis: The Effect of the Teaching Activities Developed According to Constructivist Approach to the Success of Students' in Mathematics Author: Sema OZKALAYCIOGLU Supervisor: Asist. Prof. Dr. Ahmet Zeki SAKA Date: 30 June 2005 Nu. of Pages: V(pre text)+56(main body)+3 5 (appendices) Department: Educational Sciences Subfield: Educational Curriculum and Instruction In the researches made recently the importance Of activeness of a student in the process of teaching and learning has been emphasized. In this context; constructivist approach is based on the participation of students to the learning process actively and formation their knowledge resulting from their own experiences. The purpose of this research is to improve the activities based on constructivist approach in the subject of volume, circle and area calculations of the unit measures of the grade 6 of elementary school and to determine the effect on the students' success level in mathematics. The research was made in Büyükgazi Elementary School in the centre of Sakarya with 60 6th grade students (30 experimental, 30 control) in the experiment model and pre-test and post-test with the control group design in 2004-2005 academic year. Besides, observation and interview techniques were used in this research. In the context of research, teaching activities were developed in the calculations of volume, circle and area according to constructivist approach. Developed activities were used with experimental group while traditional method was applied the control group with and the effect of these two methods on the students success in mathematics was analysed taking the results of post-test into consideration. Reliability of the academic success test developed as a measurement tool was calculated 0.97 and obtained data was analysed using t-test with SPSS 10.00 package program. According to the findings from the application of developed teaching activities, the results revealed that constructivist approach has a positive effection to increase students' success in the teaching of volume, area and circle calculations. Research was ended with the suggestions related to eliminate the lack of material about teaching subjects or concepts that students have difficulty to understand and misconception in mathematics teaching to establish effective teaching environment.