İdarenin bütünlüğü ilkesi karşısında bağımsız düzenleyici kurulların yeri
Lacation of independet regulatory commissions at against principle of wholeness of management
- Tez No: 161210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KALABALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Düzenleyici Kurullar, İdarenin bütünlüğü, Yeni Kamu Yönetimi, Düzenleme. vı, Independent Regulatory Commissions, Wholeness of Management, New Public Management, Regulation vıı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“İdarenin Bütünlüğü İlkesi Karşısında Bağımsız Düzenleyici Kurulların Konumu”-yeri Tezin Yazarı: Yurdun YILDIRIM Danışman: Doç. Dr. Halil KALABALIK Kabul Tarihi: 29 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: VII (ön kısım) + 128(tez) Anabilimdalı: Kamu Yönetimi Bilimdalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler 1980'li yıllardan itibaren teknolojideki gelişmeler ve küreselleşme akımları dünyada kamu yönetimindeki anlayışları değiştirmeye başladı. Ulus devletler egemenliğin tek sahibi olmaktan çıkmış, güç uluslararası örgütlere doğru kaymaya başlamıştır. Liberal akımların etkisiyle sosyal devlet anlayışı terk edilmeye, devletin görev tanımlan değişmeye başlamıştır. Devlet önceden içinde bulunduğu toplumsal yaşam için özel bir önem ve duyarlılık taşıyan bazı“hassas alanlardan”çekilmeye başlamıştır. Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı 'ndan Türk kamu idaresi de etkilenmiştir. Bu etki sonucu devletin yeni görevlerini yürütecek yeni kamu kurumlan kurulmaya başlamıştır. Çalışmamızın amacı, Bağımsız Düzenleyici Kurullar'ın“İdarenin bütünlüğü”içerisindeki yerlerini incelemektir.“İdarenin bütünlüğü ilkesi”karşısındaki konumlarının ne olduğunu ortaya koymaktır. Bu amaçla Bağımsız Düzenleyici Kurullar'ın özelliklerini ve Türk kamu idaresinin bütünlüğü içerisindeki yerlerini inceledik. İncelemeye“devlet”,“ulus devlet”,“federal devlet”,“idare”,“merkezi idare”,“yerel yönetim”“idarenin bütünlüğü”,“hiyerarşik denetim”“vesayet denetimi”kavramlarının tanımlayarak başladık. Türkiye'de idari bütünlüğün gelişimini inceledik. Bağımsız Düzenleyici Kurullar dünyadaki yeni eğilimler ve gelişmeler karşısında artık bir gereklilik haline gelmiştir. Fakat idari bütünlüğü bozar hale gelmemelidirler. Bu kurulların da meclis denetimine ve yargı denetimine tabi tutulmaları demokratik hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Bu konuda kalıcı ve ciddi yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Location of Independent Regulatory Commissions at Against Principle of Wholeness of Management”Author: Yurdun YILDIRIM Supervisor: Assoc. Prof. Dr Halil KALABALIKmDate: 29 Haziran 2005 Nu.of pages: VII (pre text) + LST(main body) Department: Public Administration Subfield: Politics and Social Sciences To develops in technology and globalisation movements have changed public administration minds in the World since 1980's years. Nation states are not only owner sovereignty from now, but the power to move to international companies. Public organizations have not delivered the services directly anymore and shifted the burden to the private sector with the revitalization of the liberal philosophy. New government tasks are to observe, to arrenge, to control, to regulate... etc. New governmental organisations are Independent Regulatory Commissions (IRC). Independent Regulatory Commissions (IRC) regulate“sensitive areas”, economics relations, human rights, environmental pollutions..etc. Their tasks are regulations. Our aim was search location of Independent Regulatory Commissions at against Principle of Wholeness of Management in adminisration of Turkey. Also we searched“state”,“nation state”,“federal state”,“central management”,“local management”and“Wholeness of Management”Independent Regulatory Commissions are necessity for new public management with new trends in the world. But they mustn't abolish Principle of Wholeness of Management. We need make law arrangements in the matter for democratic and law state.