Liderliğin etik boyutu: Bir araştırma
Ethical dimension of leadership: An investigation
- Tez No: 161211
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA ÖZEN KUTANİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik Liderlik, Etiğin iş Hayatındaki Yeri, Etik Liderlik Standartlarının Belirlenmesi, Örgütlerde Etik Kültür iv, Ethical Leadership, Position of Ethics in Business Life, Determine the Standats of Ethical Leadership, Ethical Culture In Organisation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Liderliğin Etik Boyutu: Bir Araştırma Tezin Yazan: Nergis Altekin Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rana Özen Kutanis Kabul Tarihi: 28 Eylül 2005 Sayfa Sayısı:IV(ön kısım) + 97(ana konu) + 1 (ekler) Anabilimdalı: İşletme Bilimdalı: Yönetim Organizasyon Etik neyin yapılıp neyin yapılmaması gerektiği ile ilgili bir konu olup, ahlaki meseleleri ve seçimleri içerir. Sürekli değişimin yaşandığı iş dünyasında etik değerler basan için sağlam bir temel oluştururlar. Etik değerlerin örgütte çalışanlar tarafından benimsenmesi, uygulanabilmesi ve beklenen performansın gerçekleştirilebilmesi için, öncelikli olarak her düzeydeki liderlerin etik yönetim bilincine sahip olması gerekmektedir. Etik liderlik, gerek işletme literatüründe gerekse yönetim uygulamalarında yeni bir kavramdır dolayısıyla konuyla ilgili yeterli sayıda kaynağın bulanmayışı araştırmanın öncelikli kısırını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı; liderlerin, yönetimde uymaları gereken etik ilke ve standartları belirlemek, etik yönetim hakkındaki farkındalıklarının ortaya koymak ve ne tip etik değerler taşıdıklarını tespit etmektir. Yapılan araştırmada literatür taramasına ek olarak özel sektör üst düzey lider yöneticileri ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak etik liderlik kavramı daha ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Gerek konunun yoruma açık içeriği gerekse liderlerin konu hakkındaki eksik bilgisi ve zaman zaman ön bilgi verme ihtiyacı araştırmada anket yerine mülakat tekniğinin kullanılmasını uygun kılmıştır. Aynı zamanda her liderin farklı etik anlayışı olması ve literatürde de konu ile ilgili kesin standartların bulunmaması anket analizinin güvenilir ve geçerli olma ihtimalini azaltmaktadır. Bu perspektifte yapılan çalışma sonucunda; etik değerlere uygun davranmanın neleri kapsadığı hususunda farklı görüşler olsa dahi eşitlik, adalet, saygı, hoşgörü gibi evrensel standartlarda değerlendirilebileceğimiz konularda liderlerin hemfikir oldukları söylenilebilir. Etik değerlerin yönetim sürecine dahil edilmesi ile ilgili uygulamaların az olduğu, liderlerin etik kavramı hakkında yüzeysel de olsa bilgi sahibi oldukları fakat etik bir örgüt kültürü yaratma, bu konuda bilinçli bir politika takip etme gibi konulan gerektiği kadar önemsemedikleri gözükmektedir. Liderlerin iş etiğinden çok kişisel etik kurallarının doğrultusunda karar verme eğiliminde oldukları söylenilebilir. Dolayısıyla karar verme sürecindeki etik ikilemlerin kritik edildiği bir yapılanma veya danışılacak bir kaynağın mevcut olmadığı gözükmektedir. Her ne kadar liderlerin çoğu etik davranışın gerekliliği konusunda hemfikir olsalar dahi bazıları, etiğin iş hayatı ile çok da bağdaşamayacağını iş hayatının kendine özgü kurallarının olduğunu ve bu kuralların da çoğu zaman etik olmadığını ifade etmektedir. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki; konunun literatürdeki karşılığına paralel bir uygulama işetmelerde henüz yeterince yer bulmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciencesAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Ethical Dimension of Leadership: An investigation Author: Nergis Altekin Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Rana Özen Kutanis Date: 28 September 2005 Nu. of pages: IV(pre text) + 97(main body) + 1 (appendices) Department: Business Subfield: Management Organisation Ethics consist of knowing what we ought to do or not and it involves moral issues and choices. Ethical values form a strong foundation for organizational success in business area which always changes. At first the leaders must have ethical conscience for; to accent the ethical values by employees, to practice and make real performance which expected. Ethical leadership is a new concept both literature and management practice so that we can say there does not adequate source for more comprehensive research. The objective of this study is; determining ethical principle and standards which necessary for leaders as manage, to show the awareness of leaders abuot ethical management and establishing the ethical values that leaders have, tn addition to a literature review,“ethical leadership”is examined more detailed by using interview methods with leaders who are reviewed at this study in an investigation. The reason of to choose this methods is both the leaders adequate information and the topics relative. Because, this situation obligated to gave some information before interview to leaders, it can not be possible in survey methods. Likewise, there does not certain standarts aboute the topic and each leadership have different ethical understanding, that reasons reduced to survey analysis's validity and trust worthly. The results of the study- which prepaired within that perspective- show that; although the difference of the leaders view about standarts of ethical behaviour, it can be said that the leaders have the same view aboute the topics, as equality, justice, consideration, tolerance that we can evaluate international standarts. The leaders have superficial information aboute ethics and it is seldom that the practise of to include the ethics in management process and they do not consider importante the subjects aboute to create ethical culture and follow a conscience policy in organisation. Leaders tend to decide in personal ethics rules rather than businnes ethics. So, there is no any document or structure for consulting the ethical dilemmas in decission process. Generally, leaders have the same idea aboute the necessity of ethics in organisation but some of them express that ethics do not get along with business life and say the rules peculiar to business life can not be ethics all the time. At last it shows that there is not enough practise for ethical leadership as much as the literature.