WEB tabanlı yabancı dil öğretimi (SAÜİDÖ örneği)
WEB-based foreign language teaching (the case of SAUIDO)
- Tez No: 161217
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN BAYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web tabanlı öğretim, Yabancı dil öğretimi, Web tabanlı yabancı dil öğretimi ıx, Web-Based Learning, Foreign Language Teaching, Web-Based Foreign Language Teaching
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Web Tabanlı Yabancı Dil Öğretimi (SAÜ Örneği) Tezin Yazarı: İlknur Ayhan Danışman: Yrd. Doc. Dr. Çetin Baytekin Kabul Tarihi: 27 Haziran 2005 Sayfa Sayısı: x (ön kısım) +138 (tez) + 22(ekler) Anabilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bu araştırmanın amacı web tabanlı öğretim içinde alman ingilizce dersinin içerik ve tasarımının ne ölçüde başarıya ulaştığını değerlendirmek, dersin içeriği ve tasarımı konusunda öğrencilerin memnuniyet düzeylerini belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için hem web tabanlı öğretim hem de yabancı dil öğretimi konusunda literatür taramasından elde edilen kaynakların ve web tabanlı yabancı dil öğretimi alanındaki verilerin yardımıyla bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçme aracı http://www.adamyo.sakarya.edu.tr adresinden yayınlanarak Sakarya Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksek Okulu'nda Internet Destekli Öğretim sisteminde öğrenim gören I. Sınıf öğrencilerinin isteğe bağlı katılımı sağlanmıştır. Ölçme aracı bir ay süre ile yayında kalmış ve İnternet Destekli Öğretim sitesinin duyurular bölümüne duyuru eklenerek öğrencilerin ankete katılımları teşvik edilmiştir. Ölçme aracından toplanan veriler SPSS programı yardımıyla faktör analizi, kümeleme analizi, t-testi ve ki-kare analizi tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında oluşturulan gruplardan I. gruptaki öğrencilerin memnuniyet düzeyinin II. gruptaki öğrencilerden daha yüksek olduğu ve öğrencilerin ingilizce dersinden aldığı notlara, cinsiyete, yaşa, mezuniyet durumuna, bölümlerine, çalışma durumuna, dersi alma amacına ve ders için ayırdıkları süreye göre gruplar arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master' s Thesis Title of the Thesis: Web-Based Foreign Language Teaching (The Case of SAUTDO) Author: İlknur Ayhan SupervisonAssist. Prof. Dr. Çetin Baytekin Date: 27 June 2005 Nu. of pages: x (pre text) + 138 (main body) + 22(appendices) Department: Computer and Instruction Tecnologies Education The aim of this research is to evaluate the success of the content and design of the lecture of English delivered in Web based learning system as a foreign language and to find out the satisfaction level of the learners. To realize this aim a measuring tool was developed by the help of the data and sources obtained from literature searches about Web based foreign language teaching. The developed measuring tool was published on http://www.adamyo.sakarya.edu.tr and filled out by freshman students with their own will of Sakarya University Vocational School of Adapazarı who are resuming their lectures in a Web based learning system. The measuring tool was on the Internet for a month and learners were motivated to participate in it through putting an announcement on the announcement board of the site. The data obtained from the measuring tool was evaluated by the help of SPSS program using factor analysis, clustering analysis, t-test and chi-square analysis techniques. Under the light of the findings obtained from the research,the satisfaction level of the first group of students was higher than the second group of students and there was no reasonable relation according to the grades, gender, age, departments, work, graduation level, reason to choose the lecture and time spent in English classes between the groups.