Perakendeci imajının perakendeci markası tercihine etkisi
Effects of the retailer's image on consumers' preference of retail brands
- Tez No: 161225
- Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ ALTUNIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Perakendeci Markası, Perakendeci imajı, Marka, Perakende Sektörü Vİİİ, Retailer's Brand, Retail Image, Brand Image, Brand, Sector Of Retailing IX
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Perakendeci İmajının Perakendeci Markası Tercihine Etkisi Tezin Yazarı: Özcan ÖZBILEK Danışman: Doç. Dr. Remzi ALTUNIŞIK Kabul Tarihi: 16 Mayıs 2005 Sayfa Sayısı: DC (On kısım) + 156 (Tez) + 4(Ekler) Ana Bilimdalı: İşletme Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Marka kavramı günümüz pazarlamasında giderek daha önemli olmaya başlamıştır. Marka sadece pazarda ürünlerin birbirinden ayırt edilmesine yarayan bir unsur olmaktan çıkıp, tüketiciler açısından satınalma kararlarında rol oynayan bir unsur haline gelmiştir. Günümüzde marka ürünlerin imaj boyutunu oluşturmaktadır. Geleneksel markalar yanında perakendeciler de kendi markalarını çıkarmaya başlamışlardır. Perakendeci markalan sadece perakende satışlarını artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, perakendecinin toptancı ve üreticilere karşı pazarlık gücünü artırmaya da yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı da, ülkemizde tüketicilerin market markalı ürünlere karşı tutumları, tüketicilerin market markalı (özel markalı) ürünleri tercih etme sebepleri, tüketicilerin market markalı ürünleri satın almaları esnasında tedirgin oldukları noktalar, market markalı ürünlerin tüketiciler gözünde sahip olduğu imaj ile tüketicilerin market markalı ürünleri tercih etmelerinde market (mağaza) isminin (imaj mm) etkili olup olmadığı araştırmaktır. Bu çalışmada metodoloji olarak anket uygulaması yapılmıştır. Saha çalışması Sakarya ve Van illerinde toplam 421 kişi üzerinde uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre tüketicilerin perakende markalarını tercihlerinde rol oynayan en önemli faktörün fiyat olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak, mağaza imajının perakendeci markası seçiminde rol oynayan en önemli ikinci faktör olduğu ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin perakendeci seçiminde demografik özelliklerinde rol oynadığı gözlemlenmiştir. Perakendeci markası seçiminde tanıdıkların tavsiyesi de etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute Of Social SciencesAbstract of Master's Title Of The Thesis: Effects Of The Retailer's Image On Consumers' Preference Of Retail Brands Author: Özcan ÖZBILEKSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK Date: 18 Mayıs 2005Nu. of pages: XI (pre text) + 156 (Main Body) + 4 (appendices) Departmant: BusinessSubfield: Production Management & Marketing The concept of brand name is becoming more important day by day. Brand name functions not only to differentiate goods from each other, but also to play a significant role in the purchase decisions of consumers. Hence brand names constitute the image aspects of the products. Besides national brand names, retailers tend to introduce their own brands in the market. Retail brands help retailers to increase sales as well as to improve the bargaining power of retailer against wholesalers and producers. The purpose of this study is examine consumers' attitudes towards retailer brands, factors affecting consumers preference for retailer brand names, problem associated with the process of purchasing of retailer brands, the images of retailer brands and the role of retailer's image in the purchase decisions of retailer brands. In this study, as a methodology, a questionnaire is used. Survey was carried out on 421 people in the provinces of Sakarya and Van. Findings indicate that price is the most important product attribute in the purchase decisions of retailer brands by consumers. On the other hand, retailer image was the second most important factor considered in the preference of retailer brands. Also, it is observed that demographic characteristics of consumers play role in the retailer patronage decisions. Furthermore, word-of-mouth tends to play a significant role in the purchase decisions of retailer brands.