İlköğretim okullarında sosyal kulüp faaliyetlerinin durumu (Adapazarı örneği)
The situation of the social clup's activities in secondary schools
- Tez No: 161224
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Etkinlik, Kulüp, Rekreasyon, Ki-kare Testi, Frekans Analizi, Social activities, Clubs, Reaction, Ki-kare Test, Analysis of Frequency vıı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez özeti Tezin Başlığı: İlköğretim Okullarında Sosyal Kulüp Faaliyetlerinin Durumu Tezin Yazarı: Dündar KESKİN Danışman: Yar. Doç. Dr. Çetin YAMAN Kabul Tarihi: 14 Ekim 2005 Sayfa Yapısı: VII (ön kısım) + 69 (tez) + 4 (ekler) Anabilimdalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Sosyal kulüp çalışmalarının amacı; resmi, özel ilköğretim ve orta öğretimde ders programlarının yanında öğrencide kendine güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları ve beceriler oluşturmaya yönelik bilimsel,sosyal, kültürel,sanatsal ve sportif alanlarda; öğrenci kulübü ile ilgili okullarındaki öğrencilerin boş zamanlarını en verimli şekilde değerlendirmeyi amaçlayan faaliyetler olmasıdır. Gönüllü katilinim esas olması ve zorunluluk olmaması bu çalışmalara rekreatif özellik kazandırır. Bu araştırmada sosyal kulüp faaliyetlerinin rekreatif fonksiyonları ortaya konularak bu fonksiyonlarını ne ölçüde yerine getirdikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Birinci ve ikinci bölümde anlatılan, olması gereken ideal durumdur. Ancak anket uygulaması sonuçları, olumlu hipotezlerinizi çürütmüş ve uygulamada sosyal etkinlik çakmalarının yetersiz olduğu sonucunu ortaya koymuştur. Yönetmeliklerle hedeflenen amaçlara ulaşılamamıştır. Bu sonuçların sebepleri araştırılmıştır. Bulgular okulların fizik imkanlarının yetersizliği yanında pek çok başka faktörün de etkili olduğunu göstermiştir. Malzeme yetersizliği, sosyal kulüpler arasında koordinasyonun olmaması, rehber öğretmenlerin ilgisizliği, sosyal kulüp çalışmalarının bir formalite olarak görülmesi, ders programında sosyal etkinlik çalışmalarına gerekli zamanın ayrılmaması gibi pek çok sebep söz konusudur. Boş zamanlarım değerlendirme konusunda yaş grupları arasında anlamlı arklar görülmektedir, öğrencilerin yaşı büyüdükçe aktif rekreatif faaliyetlere yöneldikleri görülmüştür. Ancak bu faaliyetlerin daha da geliştirilebilmesi okulların sosyal etkinliklere daha ilgili olması ve aileleri de sosyal etkinliklerin içine çekilebilmesi ile mümkün olacaktır. Okulların temel fonksiyonu öğrencileri pozitif rekreasyona yöneltmek olmalıdır. Bu da sosyal etkinlik çalışmaları ile olabilir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master's Thesis Title of Thesis: : The Situation of The Social Club's Activities in Secondary Schools Author: Dündar Keskin Supervisor: Assist. Prof. Dr. Çetin YAMAN Date: 14 October 2005 Nu.of pages:VII (pre text) + 69 (Thesis) + 4 (appendices) Department: Kinesthetic and Sport Teaching The aim of workings of social clubs, in formal to develop feeling of responsibility for students and to get student's own trust the with syllabus of special primary school and secondary school. The social activities are quite important educational activities which to aim evaluation student's free time as the best with student club in schools and to get new interest areas and skills in social, cultural, sport, artistic and scientific areas. What has been pointed out in Part 1 and Part 2 is the desired situation, the situation which should be. But questionaire reults have disproved our positive hypatheses, and it has become clear that educational activities are inadequate in practice, and that regulations and the present applications are in conflict. Investigations have been made deep into the reasons of these results. Findings have shown us that physicial facilities of schools, as well as many other factors, are effective. A number of reasons can be mentioned, such as insufficient material, inedequate coordinations between social clubs, lack of guidance, the fact that the activities m social clubs are seen as a more formality, and deficiency of time allocated to such activities in teaching programmes. In making use of leisure time, significant differences between age groups have been observed. It has been noticed that the older students grow the more they incline towards active recreational activities, yet these activities have proved themselves to be recreational activities of considerably negative tendencies, as obviously seen in the results. It should be the basic function of school to orientate students towards positive recreation, and tins can only be realized by efficient and systematic educational performance.