Banka birleşmelerinde birleşmeye esas değerleme işlemleri ve bir uygulama
Evaluations of bank mergers and once application
  1. Tez No: 161231
  2. Yazar: ALPER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELAHATTİN KARABINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka birleşmeleri, Birleşme Süreci, Birleşme Yöntemleri, DurumAnalizi, Değerleme Yöntemlerivıu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüDoktora Tez Özeti TezİE Başlığı: Banka Birleşmelerinde Birleşmeye Esas Değerlendirme Yöntemleri ve Bir Uygulama Tezin Yazarı: Alper YILDIRIMDanışman : Yrd. Doç. Dr. Selahattin KARABINAR Kabııi Tarihi: 16 Eylül 2005Sayfa Sayısı : IX (Ön kısım), 182 (tez), 21(ekler) Anabilim Dalı: İşletmeBilim Dalı : Muhasebe ve Finansman Bankalar son yirmi beş yılda önemli bir devinim göstermişlerdir. Bu devinim gerçekte pek de gönüllü olmamıştır. Ancak küresel boyutta hızlı bir ilerleme gösteren serbestleşme eğilimi bankacılık sektörünün öncülüğünde sürerken, şirketlerin bu zorlu piyasalarda varolmaları şirketlerin değişen stratejileri ve teknolojik değişimlerinden kaynaklanan sorunların çözümünde birleşmeler, bir araç olarak kullanılmıştır. Bankacılık sektörünün krizlerle içine girdiği bu değişim daha sonraları stratejik bir büyüme yolu olarak algılanmış ve ABD ve çoğunluğu Avrupa Birliği ülkeleri gibi ileri bankacılık sistemlerine geçiş yapmış ülkelerden gelişmekte olan ülkeleri de içine alan geniş bir alana yayılarak, içinde bulunulan ülkenin kendine özgü yapısına göre farklı ekonomik sebepler ve ihtiyaçlardan ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ise, krizlerin bankacılık sistemine etkilerinin çözümünde, sektörün yeniden düzenlenmesinin uygun bir aracı olarak görülmüş ve birkaç örnek dışında zorunlu banka birleşmeleri olarak kalmıştır. Ancak son 2-3 yıllık dönem Türkiye'nin büyüme kat sayısındaki artış, piyasaların iyileşmesi ve güvenilirliğin artması yabancı bankaların Türkiye'ye olan ilgisini arttırmıştır. Bu unsurlar ülkenin ileri gelen büyük bankalarıyla birer birer birleşmelerini sağlamıştır. Bu doğrultuda banka birleşmelerinin motivasyonunda ve ortaya çıkmasında; sinerji oluşturma düşüncesinden, yeni pazarlara girmeye, ölçek ekonomilerine ulaşmaktan, başarısız bankaların kurtarılmasına, vergi avantajından, personel verimliliğini arttırmaya kadar pek çok neden etkili olabilmektedir. Tabiî ki en iyi neden piyasanın düzenli ve istikran çabuk bozulmayan yapısı, dolayısıyla tamamen kar amaçlı birleşmeleri yaşamasıdır. Ancak birleşme kararının alınması ile başlayan ve entegrasyon sürecini de içine alan geniş bir zaman dilimi vardır ki, her evresinde farklı stratejiler ile dikkatli çalışmayı gerektirir. Bu çalışmada bir ön bakış ile Dünya'daki ve Türkiye'deki gerçekleşmiş banka birleşmelerini inceleyip ve anlamayı, doğurduğu sonuçlan ve piyasaya etkilerini yorumlamayı ve en iyi strateji oluşturabilmenin yollarını bulmak için çalışılmıştır. Bunu takiben ise nedenlerinden, yöntemlerine, banka değerlerinin tesbitine ve buna ilişkin çıkanları birleşme primlerine, muhasebe sürecinden birleşme sonrası beklenen faktörlerin gerçekleşip gerçekleşmediğine ve bu foktörlerin etkisinin uzun dönemden sonra nasıl bankalara yansıdığına ilişkin bir uygulama yapılmıştır. Tüm bu konular araştırılırken birleştirmelerde yol gösterici ve düzenliyici olmuş BDDK ve SPK'nın kütüphanelerinden, uygulamada bahsi geçen Garanti Bankası genel merkezi arşivlerinden ve birleşme grubunda yer almış üst düzey Garanti Bankası mali yöneticisinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitnte of Social SciencesAbstract of PhD Thesis Title of the Thesis: Evaluations of Bank Mergers and önce Application Author: Alper YILDIRIMSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Selahattin KARABINAR Date: 16 September 2005Nu. of pages: IX (pre text) + 182 (main body) + 21 (appendices) Department: BusinessSubfield: Accountancy and Financing In the last 25 years banks have made significant progress, In fact it was not a voluntary move. However when the rapid global tendency towards liberalization led by banking sector continued, mergers were used as a way to solve the problems arising from technological developments and the changing strategies of companies. Later a strategy of growth emerged from the crisis in the banking sector and the USA and most of the EU countries with advanced banking systems expanded their operations in developing countries, with this expansion they adapted to the different needs and economic conditions pecular to each country. In our country, it was seen as a readjustment and solution to the problems which had been caused by the economic crisis and there were a few examples of bank mergers. But in the last 2- 3 years Turkey has been attracting the interest of foreign banks because of improvements in parameters, credibility and the recovery of the economy. These factors led to mergers one by one with the big banks of the country. Among the motivations for this merging of banks have been the following reasons; the idea of creating synergy, to enter new markets, to attain economies of scale, to save unsuccessful banks, tax advantages, to raise staffs productivity etc. Certainly the best reason is economic stability and a more robust structure and therefor the mergers are entirely profit orientated, But there is a long period of time which starts with the merger decision and includes the term of integration that demands attentive work with different strategies at each stage. In this study we worked on the analysing the research, how to interpret the effects of mergers on the economy and their consequences, finding how to identify the best strategy by taking overview of the bank mergers that have happened in the world and Turkey. After that the application was done about whether the predicted effects took place from the accounting process to the completion of the mergers and in the long term how the effects of the factors reflected on the bank. While we were doing this research we used the librraries of BDDK and SPK who showed the way to the merger and did all the regulations. Also the archives of Garanti Bank head office who were mentioned in the application and declaration of the top financial managers of the Garanti Bank who participated in the bank merger group. Key- Words: Bank Mergers, Merger Process, Merger Method, Situation Analysis, Evaluation Methods. IX