Yabancı sermaye ortaklı şirketlerin kaldıraç oranları ile performans analizi
Rank rates and performance analysis of companies which have foreign capital partners
- Tez No: 161250
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERHAN BİRGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermayeli, Finansal Yapı Kaldıraç Oranlan Finansal Performans Analizi xı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Saü Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin başlığı:Yabancı Sermaye Ortaklı Şirketlerin Kaldıraç Oranlan île Performans Analizi Tezin Yazarı : Hasan Yasin Sabin Danışman Doç.Dr Erhan BirgiliKabul Tarihi : 14 Ekim 2005 Sayfa Sayısı:Xn(ön kısım)+136(tez)+17(ekler) Anabilim dalı:îşletme Bilim dalı Muhasebe ve Finansman Bu çalışmada Türkiye'deki yabancı sermayeli işletmeler ile diğer işletmeler arasında likidite, faaliyet, finansal yapı, karlılık, büyüme hızı oranlan ve kaldıraç oranlarıyla 5 yılı kapsayan dönemde performanslarını açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığının belirlenmesine çalışılmışta. İşletmelerde finansal performansın nasıl ölçülebileceği ve analiz edilebileceği konusu irdelenmektedir. Birinci bölümde gelişme yolunda olan ülkeler yabancı sermaye olarak ifade edilen yatırımları kendilerine çekebilmek için büyük çaba harcamaktadırlar. Bu nedenle bu bölümde teorik bir yaklaşımların neler olduğu yabancı sermaye ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkilere, Türkiye'de kaynak açığının yabancı sermaye ile kapatılıp kapatılamayacağını ve yabancı sermayenin ekonomik büyümeye katkısını yabancı sermayenin bu ülkelerin ekonomilerine sağlamış olduğu sermaye (dış kaynak), yeni teknoloji, modern know-how, yönetim becerisi pazarlama katkısı ve ihracat imkanı gibi yararların a değinilmiştir. ikinci bölümde, İşletmelerin yaşamlarının sürdürmeleri kısa vadeli varlıklarını ve borçların verimli ve etkin bir biçimde yönetebilmelerine bağlıdır. İşletmenin amaçlan doğrultusunda yönetilmeyen varlıklar ve kaynaklar sonucunda başarısızlık durumları ortaya çıkarır. Bu bölümde sermaye yapısı teorilerini ve optimal sermaye yapısı üzerine durulmuştur. Üçüncü bölümde finansal yapı kaldıraç oranlan üzerinde durulmaktadır. Bir işletmenin sabit ve değişken giderlerinin artmasında veya azalmasında etkili olan faktörlerinin neler olacağının bilinmesi ile üretim miktarının değişmesi arasındaki ilişkilerin açıklığa kavuşturulması için gerekli olan rasyolarına değinilmiştir.Bu rasyolar yardımıyla karlılık analizi.finansal analizlerin yapılması işletmelerin yıllar itibariyle karlılık borçlanma oranlarına değinilmiştir. Son olarak ta finansal performans ölçümü ve analizinin finansal performansın ölçülebilmesi için ihtiyaç duyulan verilerin ana unsurlan, referans değerler ve kârlılık, likidite, borç ödeme gücü ve verimliliğin anahtar ölçütleri olarak rasyolar üzerinde durulmaktadır. Daha sonra rasyoların sektör bilançolarıyla karşılaştırılarak yabancı sermayeli ortaklı şirketlerle yerli sermayeli şirketlerin karşılaştırılması ve yabancı sermayeli işletmenin finansal performansının değerlendirilebilmesi eldeki rasyo değerlerinin karşılaştırılması üzerine yıllara göre performansı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute Of Social Sciences Absract Of Master' thesis Title Of Thesis:RANK RATES AND PERFONMANCE ANALYSIS OF COMPANIESWHiCH HAVE FOREGN CAPITAL PARTNERS Author : Hasan Yasin Sahin Supervisor:Prof.Dr Erhan Birgili Date :14 October 2005 NuOfPages:XII(pretext)+136(mainbody)+17(appendices) DepartmenfcBusiness Subfield:Finance In this study it is studied to determine whether a difference that is statistical meangful exist or not in 5 years term according to liquidity, activity, financial structure, growing speed rates and rank rates between companies which have foreign capital and other companies. The subject of how fişnancial performance casn be meansyred and analysed in enterprises is scrutinized. In the chapter one; the countries which is developing make efforts for gain investment that is called foreign capital. Thereof in this chapter these subjects are discussed : what are the theoretical approaches, the relationship between economical growing and foreign capital, in Turkey the sure deficits whether can be closed with foreign capitals or not addition of these foreign capitals to economic growing of these countries, addition of these forcing capitals to economy of these countries (foreing source), new technology, modern know how, the manegement ağabeylitiy, marketting and export possibility. In the second chapter,existing of the enterprises is depending on to manege their shortterm having and their debts. If the havings and sources are not managed according to the enterprise's aim the failure cases become. m this chapter theories of capital structure and optimal capital are discussed. In the third chapter; financial structire and rank retes are discussed. m this chapter, the necessary rations for explain to the relationship betwen whit to know the factors which are effective increasing or decreasing of an enterprise's constant and variabkle outgoing and change of production amount is discussed. by thase rations hepling, profitability analysis, making of financial analysis, profitability and debt the ratio of enterpries are discussed according to the yaers. Finaly, these subjects are discussed: the main elements which are needed for measuring of financial performance and analysis for measure to financial perfomance, reference values and profitability, liquidity, the power of paybeck for debts and the ratios which are indicating to te keys measure of fertility. Than the ratios are ciompared with sector balance sheet, and also performance of the company which has a foreign capital are evaluated and laity comparing of the ratio values are obtained are determined to performance due to tha years. KeywordstForeign Capital, Financial Structure, Rank Rates,Performance Analysis xn