Bireylerin güç algılamalarında bilginin yeri: Bir araştırma
Knowledge in the perceptions of individuals of the power: A survey
  1. Tez No: 161253
  2. Yazar: FUAT MAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, bilgi, bilgi güç ilişkisi, güç kaynakları, bireylerin güç algılarıvıı, Power, knowledge, relation of knowledge and power, sources of power, perceptions of individuals of the powerVlll
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı:“Bireylerin Güç Algılamalarında Bilginin Yeri: Bir Araştırma”Tezin Yazarı: Fuat MAN Danışman: Yrd. Doç. Dr. Fatma FİDAN Kabul Tarihi: 26 Temmuz 2005 Sayfa Sayısı: viii (ön kısım) + 71 (tez) + 1 1(ekler)Anabilim dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim dalı : İnsan Kaynaklarlı Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Güç ilişkisi en küçük sosyal ilişkiden karmaşık sosyal ilişkilere kadar tüm durumlarda söz konusu olan bir kavram olduğu için, sosyal bilimlerin en temel konularından birisini oluşturmaktadır. Dolayısıyla güç ilişkisi konusu hemen hemen tüm sosyal bilim disiplinlerinin ilgi alanına giren çok önemli bir konudur.“Güç”aynı zamanda genelde edinilmek istenen bir“durum”a da göndermede bulunduğu için, bu“durum”un nasıl sağlanabileceği de önemli bir soru olmaktadır. Her ne kadar ekonomik zenginlik, siyasi ve sosyal kaynaklar güç elde etmede çok önemli birkaç dış kaynak durumundaysa da bunların dışında kişinin kendisinden kaynaklanan özelliklerin de güç sağlamada önemli olduğu inanılan noktalardan birisidir. Gücün bireysel kaynakları denince de genelde“bilgi”akla gelmekte ve yaygın olarak bu fikir paylaşılmaktadır. Dolayısıyla ister Bacon'un ele aldığı anlamda tabiata hükmetme bilgisi olsun gerekse Foucault'un yaklaşımındaki iktidarı pekiştirme anlamında bilgi olsun her halükarda bilgi, güç konusundaki önemini korumuştur. Ancak acaba gerçekten etrafımızdaki tüm bireylerin genel yaklaşımı bu yönde mi? Her ne kadar genel kanı ile bilgiye verilecek önemin belirlenemeyeceği doğruysa da bu sorunun cevabını bulmak en azından bize içinde yaşadığımız toplumun belli bir konudaki yaklaşımı ile ilgili, dolayısıyla bir ölçüye kadar bu toplumun profili ile ilgili önemli ip uçları verecektir. Bu tez, içinde bulunduğumuz toplumun güç konusundaki algılarım ölçmeye yönelik bir çalışmadır. Güç konusuyla ilgili önemli düzeyde bir literatür bulunmasına rağmen bireylerin algılarını teorik yaklaşımla karşılaştıran bir çalışmanın da bu literatüre farklı bir yaklaşımla katkıda burulması amaçlanmıştır. Dolayısıyla bu amaçla anket formlarıyla katılımcıların bu konudaki algılan ölçülmüştür. Analizler sonrasında yukarıda bahsedilen bilginin çok önemli olarak görüldüğü ancak şayet bir sıralama yapılırsa bu unsurun ilk sırada olmayacağı görülmüştür. Katılımcılar genelde bilgiye büyük önem atfetmelerine rağmen yine bir kişisel kaynak olan psikolojik unsurun daha önemli olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social Scianees Abstract of Master's Thesis Title of the Thesis:“Knowledge in the Perceptions of Individuals of the Power: A Survey”Author: Fuat MAN Supervisor: Asist. Prof. Dr. Fatma FİDAN Date: 26 July 2005 Nu. of pages: 8 (pre text) + 71 (main body) +11 (appendices)Department: Labour Economics and Industrial Relations Subfield : Human Resources Management and Industrial Relations All social affairs, from the simplest one to the most complicated one, include power relations. Power constitutes one of the main subjects of social sciences.“Power relation”is an issue of great importance that attracts attention of almost all social disciplines. Meanwhile, as“power”refers to a situation which is commonly desired to be attained, how this situation is attained becomes an important question. Although wealth, political and social resources are major external sources to gain power, apart from these sources, it is believed that the features which come from the individual characteristics are considerable points. The sources of the individual for power often remind of“knowledge”and this tendency is commonly shared. Consequently, no matter which meaning of knowledge is intended (Bacon considers knowledge a means of ruling the nature, while Foucault views it a means of intensifying power), it has always preserved its significance. But do all people really think like that? Although it is correct that we can not determine the importance of knowledge by learning people's ideas, but this awareness of people's approaches to knowledge-power relation will offer a clue for the recognition of the society we live in. This thesis is a study which intends to measure the individual perceptions of the power. There is a considerable amount of literature on the power issue. But the goal of this study is to contribute to this literature with a different approach (to compare perceptions of individuals of the power issue with theoretical narratives). Therefore, the perceptions of the participants were measured by a survey. After analyzing the data, we found out that, yes, knowledge is a very important factor to get power, but if we make a ranking of importance, it will not be the first. Participants, generally, consider knowledge very important, but they attached more importance to psychological factors than to knowledge.